Učešće u SME HUB-u pomoći će dovršetak transformacije porodične firme

Od male alatnice do dobavljača za Zumtobel i Gorenje

InvesticijeMoja firmaPoslovanje

28.4.2024 16:34 Autor: Marko Andrejić 13

Od male alatnice do dobavljača za Zumtobel i Gorenje Od male alatnice do dobavljača za Zumtobel i Gorenje
Dilemu da li kupiti novu mašinu u porodičnoj firmi iz Valjeva najstarija ćerka i direktorka rešila je sa dva klika. Nevena Jovanović, direktorka MPK... Od male alatnice do dobavljača za Zumtobel i Gorenje

Dilemu da li kupiti novu mašinu u porodičnoj firmi iz Valjeva najstarija ćerka i direktorka rešila je sa dva klika. Nevena Jovanović, direktorka MPK Trade, preduzeća iz grada na Kolubari, uz pomoć softvera iznela je precizan izveštaj porodičnom i poslovnom kolegijumu u kome su njen otac Jovan, majka Olivera i mlađe sestre Aleksandra i Kristina.

Kapacitet postojećih linija, kratkoročni i dugoročni planovi, prevagnuli su da kupovina za sada nije potrebna.

„Ranije smo, kada stignemo na posao, čekali dva sata da se u magacinu nešto prebroji. Sada mi na stolu svakog jutra stoji izveštaj. Tačno se zna koliko je koja mašina radila, šta je proizvedeno, spakovano, koliko je škarta“, kaže Nevena Jovanović, direktorka porodične kompanije koja se bavi izradom, reparacijom alata za brizganje plastike, kao i samom tehnologijom brizganja.

Takođe, u portfoliju imaju štampu, montažu i mlevenje plastike.

MPK Trade je jedna od prvih kompanija koja se uključila u SME HUB čiji je cilj jačanje kapaciteta srpskih malih i srednjih preduzeća kako bi postala dobavljači vellikih multinacionalnih kompanija.

Na pitanje zašto su aplicirali za ovaj program Nevena Jovanović kaže da je razloga više, ali i zato što – nema rizika!

„Sve je unapred dogovoreno i možete samo da profitirate. Dobijanjem podrške lakše ćemo otvoriti vrata za pokretanje nečeg novog i unaprediti kompaniju.“

Nevena Jovanović. direktorka MPK Trade Valjevo / Foto: privatna arhiva

Projekat SME HUB sprovodi se u Srbiji od prošlog leta. Nudi inovativan pristup podrške malim i srednjim preduzećima na putu njihove tranformacije i lakšeg uspostavljanja partnerstva sa multinacionalnim kompanijama. Projekat spaja podršku kroz ekspertize, bespovratna finansijska sredstva i proaktivne saradnje različitih industrija. Ukupna vrednost projekta je viša od sedam miliona franaka, a rok implementacije pet godina.

Proizvodi MPK Trade danas se ugrađuju u automobile Mercedes i Jaguar, dok je pre 30 godina ovo bila mala radionica. Nevena pamti igranje sa alatima, familijarni odnos roditelja sa nekolicinom majstora, ali i radne navike koje je stekla u svetu mašina za plastiku.

„Radionica je bila pored kuće. Podrazumevalo se da uskačemo kad je potrebna pomoć. Oduvek nas je privlačio duh preduzetništva kojim nas je otac ‘zarazio'“.

Dok je studirala razmišljala je o bankarstvu, ali se, ipak, sa diplomom Više ekonomske škole 2008. godine zaposlila u porodičnoj kompaniji. Prošla je sve pozicije i od pre nekoliko godina je direktor.

Trenutno MPK Trade ima 165 zaposlenih. Sa širokim portfolijom nude zaokružen proces od ideje do serijske proizvodnje brizganih plastičnih proizvoda/alata neophodnih drugim industrijama, pre svega elektro i auto-industriji.

Pogoni MPK Trade Valjevo / Foto: privatna arhiva

U procesu su sertifikacije za standard IATF 16949 sistem menadžmenta kvaliteta globalne automobilske industrije, a koji poseduje nekoliko firmi u Srbiji.

Kroz projekat SME HUB, malim i srednjim preduzećima pruža se i mogućnost da se, uz bespovratna sredstva, povežu u različite industrije – od automobilske, građevinske do robe široke potrošnje.

U procesu digitalizacije MPK Trade je već neko vreme, a za poslednjih pet godina porasli su četiri puta. Rade po porudžbini, među klijentima su im velika imena poput Gorenja, austrijskog Zumtobela… Skoro 70 odsto radnika su žene, dok su zarade najveće među kompanijama u valjevskoj Industrijskoj zoni. Planiraju do kraja godine povećanje broja zaposlenih za 20 procenata.

Nevena razvoj kompanije objašnjava zaokruživanjem celokupnog procesa i odlukom da se reorganizuju. Za sada su “podstanari” u Industrijskoj zoni, dok je plan da na kupljenom zemljištu izgrade sopstveni objekat.

Na putu uspešne transfromacije ona ukazuje na važnost samog iskustava apliciranja i učešća u projektima.

„Učešćem u nekom projektu obogaćujete iskustvo, unapređujete lične sposobnosti, širite mrežu kontakata, potencijalnih klijenata i saradnika. U savremenom svetu, kada se stvari ubrzano dešavaju, potreban je sveobuhvatan pristup da biste proširili kako lične kapacitete, tako i firme u kojoj ste vlasnik ili menadžer“, ističe naša sagovornica.

Ona navodi da projekti poput SME HUB i nekih prethodnih u kojima su učestvovali, pružaju mogućnost saradnje sa institucijama, istraživačkim organizacijama, subjektima iz javnog sektora.

Od SME HUB-a očekuje, za dve godine koliko traje, dovršetak transformacije porodične kompanije.

„Tim projekta koji nas prati prepoznao je iz naših priča gde bi još trebalo raditi. Ovim promenama postajemo konkurentniji i velike kompanije poput Zumtobela vide u nama partnera spremnog da uči i da se razvija“, zaključuje Nevena Jovanović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.