Najveći investicioni fond angažovao šefa najveće naftne kompanije

Izvršni direktor kompanije SaudiAramco prešao u BlackRock

Firme u fokusuInvesticijeNovacSvet

18.7.2023 10:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Izvršni direktor kompanije SaudiAramco prešao u BlackRock Izvršni direktor kompanije SaudiAramco prešao u BlackRock
Najveći svetski investicioni fond BlackRock imenovao je Amina Nasera (Amin Nasser), šefa najveće svetske naftne kompanije Saudi Aramco za nezavisnog direktora. Naser je pre... Izvršni direktor kompanije SaudiAramco prešao u BlackRock

Najveći svetski investicioni fond BlackRock imenovao je Amina Nasera (Amin Nasser), šefa najveće svetske naftne kompanije Saudi Aramco za nezavisnog direktora. Naser je pre više od 40 godina počeo da radi za Aramco kao inženjer, a 2019. godine je kao izvršni direktor vodio inicijalnu javnu ponudu (IPO) kompanije.

Naserova stručnost na Bliskom istoku trebalo bi da popuni prazninu koju je ostavio Bader Alsad, predsednik odbora Arapskog fonda za ekonomski i društveni razvoj, koji se neće kandidovati za reizbor u kompaniji BlackRock 2024. godine, prenosi Reuters.

BlackRock je nastojao da uspostavi ravnotežu po pitanju klimatskih promena, nastavljajući da ulaže u kompanije za fosilna gorina, podstiču ći ih istovremeno da usvoje planove energetske tranzicije. U dopisu klijentima ranije ovog meseca, BlackRock je naveo da će prosečna godišnja investicija u energetski sistem porasti na 4.000 milijardi dolara do 2050. godine, u odnosu na 2.200 milijardi dolara poslednjih godina.

BlackRock, koji je krajem juna upravljao fondom od 9.400 milijardi dolara, predviđa da će do 2030. godine najmanje tri četvrtine svojih investicija usmeriti u naučne ciljeve smanjenja emisije gasova sa efektima staklene bašte.

Aramco je prošlog oktobra predstavio fond za održivost od 1,5 milijardi dolara kako bi se najpre fokusirao na oblasti odvajanja i skladištenja ugljenika, kao i vodonika, amonijaka i sintetičkih goriva. Naser je međutim ocenio da je trenutni plan globalne energetske tranzicije pogrešan.

„Moramo da shvattimo da alternativa danas nije spremna da podnese veliki teret rastuće potražnje za energijom i zato moramo da radimo paralelno dok alternativa ne bude spremna“, rekao je Naser. Saudijska Arabija saopštila je prošle godine da ima cilj da do 2060. godine dostigne nultu neto emisiju gasova staklene bašte, koji uglavnom nastaju sagorevanjem fosilnih goriva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...