Zloupotrebe moguće, ali svedene na minimum

Kada naslednici imaju pravo na porodičnu penziju i neisplaćene naknade?

NovacOsiguranjeSrbija

28.5.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 16

Kada naslednici imaju pravo na porodičnu penziju i neisplaćene naknade? Kada naslednici imaju pravo na porodičnu penziju i neisplaćene naknade?
Naslednici često nakon smrti člana porodice imaju nedoumica oko toga šta bi trebalo da rade sa neisplaćenim penzijama. Iz PIO Fonda objašnjavaju da članovi... Kada naslednici imaju pravo na porodičnu penziju i neisplaćene naknade?

Naslednici često nakon smrti člana porodice imaju nedoumica oko toga šta bi trebalo da rade sa neisplaćenim penzijama. Iz PIO Fonda objašnjavaju da članovi porodice mogu da naslede neisplaćen iznos, ali je potrebno da od Fonda zatraže izdavanje potvrde o pripadajućim, a neisplaćenim iznosima penzije i novčane naknade.

Potvrda koju izdaje Fond koristi se zatim pred nadležnim sudom ili javnim beležnikom kako bi se u celosti utvrdila imovina umrlog koja je predmet nasleđivanja, kao i nasledni delovi.

“Ukoliko je preminulo lice bilo osiguranik ili korisnik penzije, naslednici mogu ostvariti pravo na porodičnu penziju pod uslovima predviđenim Zakonom o PIO. To pravo imaju članovi porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije, odnosno umrlog osiguranika koji je ispunio uslove za penziju ili navršio najmanje pet godina staža osiguranja. Ako je uzrok smrti povreda na radu ili profesionalna bolest, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu staža osiguranja umrlog. Pravo na porodičnu penziju, pod određenim uslovima, mogu ostvariti i supružnik i vanbračni partner, udovica, udovac, deca i roditelj preminulog”, navode naši sagovornici.

Udovica stiče pravo na porodičnu penziju ako je do smrti supružnika navršila 53 godine života ili je u roku od jedne godine od dana smrti supružnika postala potpuno nesposobna za rad. Takođe, udovica stiče pravo na porodičnu penziju ako je staratelj jednog deteta ili više dece.

Kada je reč o udovcima i nasleđivanju porodične penzije uslovi su isti kao i za žene, osim što udovac stiče pravo na porodičnu penziju ako je do smrti supruge navršio 58 godina života.

Foto: Pixabay.com

Dete stiče pravo na porodičnu penziju i ona mu pripada do navršenih 15 godina života.

Posle toga dete stiče pravo na porodičnu penziju ako pohađa srednju školu i ona mu pripada do završetka školovanja, ali najduže do navršenih 20, odnosno 26 godina života ako pohađa visokoškolsku ustanovu.

“Deca sa invaliditetom stiču pravo na porodičnu penziju i posle prestanka zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne delatnosti”, objašnjavaju iz Fonda PIO.

Zloupotrebe prava na porodičnu penziju

Kada je reč o zloupotrebama nasleđivanja penzije, naši sagovornici kažu da o činjenici da je penzioner preminuo Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje dobija informaciju posredstvom e-Uprave od nadležnih matičnih službi koje taj podatak registruju u matičnim knjigama ili od članova porodice koji dostavljaju izvod iz knjige preminulih uz zahtev za naplatu pogrebnih troškova.

Ipak, moguće su situacije u kojima se obaveštenje ne primi blagovremeno, a što se najčešće dešava kada je korisnik prava preminuo u inostranstvu.

Po prijemu informacije o smrti penzionera ovlašćeni radnik Fonda obračunava pripadajući iznos penzije (i novčane naknade) korisnika do dana smrti i proverava da li je penzija u celosti isplaćena, odnosno da li postoji neisplaćen iznos koji je pripadao umrlom, ili je možda isplata izvršena u višem iznosu od pripadajućeg.

“U svakom slučaju, o tome da je korisnik osiguranja preminuo obaveštava se poslovna banka preko koje se vrši isplata, a ukoliko je banci upućen viši iznos od pripadajućeg traži se povraćaj sredstava”, zaključuju iz Fonda PIO.

 • MADMAX

  28.5.2022 #1 Author

  Sve moguće nesporazume rešava kvalitetna digitalizacija sistema javnih i državnih organa.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  28.5.2022 #2 Author

  Ne sumnjam da država pažljivo vodi računa o nasledjivanju prava na penziju. Korupcija i partijske veze pri tome nisu isključene.

  Odgovori

 • VOJKAN

  28.5.2022 #3 Author

  Treba iskoristiti svako pravo koje je zakonom propisano

  Odgovori

 • JANA

  28.5.2022 #4 Author

  Tacno tako ,sva prava koja su zakonski propisana moraju se iskoristiti

  Odgovori

 • BOLEK

  28.5.2022 #5 Author

  Bas tako

  Odgovori

 • TATJANA

  28.5.2022 #6 Author

  Tu su nepogresivi, samo da sto manje njih ostvari pravo

  Odgovori

 • kaćica

  28.5.2022 #7 Author

  Treba da se nasledi a ne da ostane drzavi.

  Odgovori

 • GOCA BG

  28.5.2022 #8 Author

  Treba sve zakonski ispratiti…

  Odgovori

 • SNEZANA

  29.5.2022 #9 Author

  Samo neka je po zakonskim okvirima i regulativama

  Odgovori

 • Milovan94

  29.5.2022 #10 Author

  Odličan tekst. Ima dosta korisnih stvari.

  Odgovori

 • Milisavka

  29.5.2022 #11 Author

  Sjajan tekst, ljudi ne znaju svoja prava

  Odgovori

 • TINA

  12.6.2022 #12 Author

  Bas tako.

  Odgovori

 • NINICA

  26.9.2022 #13 Author

  Nasledi, a ne da ostane državi!

  Odgovori

 • Srđan

  29.12.2022 #14 Author

  Kada se banci gde je preminuli korisnik primao penziju dostave svi dokumenti o nasledniku,koliki je rok da banka isplati zaostalu penziju nasledniku?

  Odgovori

 • Dragana

  31.3.2023 #15 Author

  Osoba je preminula u januaru 2020. i bio je nosilac hrvatske penzije. Ostavinska rasprava nije obavljena.
  Da li se može pokrenuti ostavinska rasprava i tražiti isplata zaostale penzije.

  Odgovori

 • Boris Dobrila

  21.6.2023 #16 Author

  Kad se isplacuje penzija posle smrti roditelja

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...