Gornjomilanovački holding trenutno poseduje 64,6 odsto

Metalac preuzima preostale akcije Proletera

BerzaNovacSrbija

28.11.2023 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Metalac preuzima preostale akcije Proletera Metalac preuzima preostale akcije Proletera
Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je ponudu za preuzimanje preostalih akcija u kompaniji Metalac Proleter, koju kontroliše od 2003. godine. Metalac poseduje 64,6 odsto... Metalac preuzima preostale akcije Proletera

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je ponudu za preuzimanje preostalih akcija u kompaniji Metalac Proleter, koju kontroliše od 2003. godine.

Metalac poseduje 64,6 odsto akcija u ovom trgovinskom lancu, a namerava da otkupi preostalih 35,4 odsto akcija po ceni od 5.109 dinara po akciji, što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od 657,2 miliona dinara (oko 5,6 miliona evra), piše Seebiz.

Najveći deo ovih akcija koncentrisan je u rukama Akciorskog i PIO fondova, koji poseduju 20,3 odnosno 6,8 odsto akcija, a od odluke državnih organa zapravo će zavisiti da li će ponuda biti uspešna ili će Metalac na kraju u potpunosti konsolidovati vlasništvo.

Metalac grupa ima 16 zavisnih preduzeća, a u velikoj većini ovih preduzeća ovo preduzeće je stopostotni vlasnik.

Proleter je prošlu godinu završio sa poslovnim prihodom od 4,1 milijardu dinara i neto dobiti od 76,8 miliona dinara.

U proteklom periodu akcije Metalca su oscilirale nešto ispod nivoa od 1.600 dinara, a na poslednjoj ceni od 1.580 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 3,22 milijarde dinara (27,5 miliona evra).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...