zarade kompanija sa liste S&P 500 pale 2,8 odsto međugodišnje

Najvažniji svetski berzanski indeksi pali treći dan zaredom

BerzaInvesticijeNovacSvet

20.1.2023 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najvažniji svetski berzanski indeksi pali treći dan zaredom Najvažniji svetski berzanski indeksi pali treći dan zaredom
Cene akcija na Wall Streetu pale su u četvrtak, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će američka centralna banka podići kamate na... Najvažniji svetski berzanski indeksi pali treći dan zaredom

Cene akcija na Wall Streetu pale su u četvrtak, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će američka centralna banka podići kamate na više nivoe nego što se očekuje, zato što je tržište rada i dalje snažno.

Dow Jones je pao 0,76 odsto na 33.044 boda, a po istoj stopi pao je i S&P 500 te skliznuo na 3.898 bodova. Nasdaq indeks pao je 0,96 odsto na 10.852 boda, prenosi Hrportfolio.

Indeksi su se našli pod pritiskom nakon novih podataka koji su pokazali da je američko tržište rada i dalje snažno. Prošle sedmice broj zahteva za pomoć nezaposlenima bio je manji nego što se očekivalo. Kako Fed, između ostalog, nastoji da oslabi potražnju za radom i cenu rada, ovi podaci znače da bi američka centralna banka mogla povećati kamate na više nivoe nego što se očekuje.

U prve dve nedelje ove godine cene akcija su znatno porasle, jer su inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama donekle popustili, pa su zavladale špekulacije da bi Fed ubuduće mogao biti manje agresivan u zaoštravanju monetarne politike.

Većina čelnika Feda ovih dana poručuje da će biti potrebno povećanje ključnih kamata iznad nivoa od pet odsto kako bi se suzbila inflacija. To bi bio viši nivo nego što trgovci očekuju, s obzirom na to da se na tržištu novca procenjuje da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi 4,89 odsto.

U fokusu ulagača ovih su dana i kvartalni poslovni rezultati banaka i kompanija, koji nisu baš impresivni.

Analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta ekonomije u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju pale 2,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Pre dve nedelje očekivao se pad zarada od 1,6 odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,07 odsto na 7.747 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,72 odsto na 14.920 bodova, a pariski CAC 1,86 odsto na 6.951 bod.

 • GOCA BG

  20.1.2023 #1 Author

  To de i ocekivalo,blagi pomak je bio kratkotrajan…

  Odgovori

 • kaćica

  22.1.2023 #2 Author

  Verujem da je to samo trenutno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...