Osnivač kompanije povlači se sa na nižu funkciju

Netflix objavio rezultate bolje od očekivanih

BerzaNovacPoslovanjeSvet

20.1.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Netflix objavio rezultate bolje od očekivanih Netflix objavio rezultate bolje od očekivanih
Američka kompanija Netflix objavila je da se njen osnivač Rid Hejstings (Reed Hastings) povlači sa pozicije izvršnog direktora i da će obavljati funkciju izvršnog... Netflix objavio rezultate bolje od očekivanih

Američka kompanija Netflix objavila je da se njen osnivač Rid Hejstings (Reed Hastings) povlači sa pozicije izvršnog direktora i da će obavljati funkciju izvršnog predsednika odbora. Hejstingsa će zameniti ko-izvršni direktori Ted Sarandos i Greg Peters.

“Naš odbor već dugi niz godina raspravlja o planiranju sukcesije (čak i osnivači moraju da evoluiraju)“, napisao je Hejstings u objavi na svom blogu u četvrtak. “Kao deo tog procesa, unapredili smo Teda u ko-izvršnog direktora zajedno sa mnom još u julu 2020. godine, a Grega u glavnog operativnog direktora — a u poslednje dve i po godine sve više sam im delegirao upravljanje Netflixom”, izjavio je Hejstings, a preneo je Wall Street Journal.

Hejstings je osnovao Netflix (NFLX) 1997. godine i promenio način na koji mnogobrojna domaćinstva gledaju filmove, serije i TV emisije, prvo kroz poslovanje sa DVD sadržajem, a kasnije i svojom video uslugom za striming.

Pod Hejstingsovim vođstvom, Netflix je poremetio stare kompanije za iznajmljivanje filmova poput Blockbustera i pomogao da se uzdrma tradicionalni Holivud tako što je pokrenuo tržišnu trku, ulažući u originalni sadržaj.

Takođe je preživeo značajan pogrešan korak 2011. godine kada je kompanija nakratko planirala da izdvoji svoju uslugu striminga iz DVD poslovanja, pri čemu će ovaj drugi biti rebrendiran u Quickster.

Prošle godine, međutim, Netflix je posle decenije vrtoglavog rasta, prvi put doživeo da su njegove akcije i reputacija pogođeni nakon što je izgubio pretplatnike usred pojačane konkurencije rivalskih servisa za striming. Kao odgovor, Netflix je prvi put u svojoj istoriji uveo niži cenovni nivo za logovanje na servis, koji podrazumeva prikazivanje reklama.

Te promene se možda isplate. U svom najnovijem izveštaju o kvartalnoj zaradi, strimer je istakao da je dodao više od 7,6 miliona pretplatnika tokom poslednja tri meseca prošle godine, što je znatno iznad 4,5 miliona novih korisnika koliko je planirao, za ukupno više od 230 miliona pretplatnika širom sveta.

Kompanija je u decembru zabeležila prihod veći od 7,8 milijardi dolara, što je samo 1,9 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, ali u skladu sa očekivanjima analitičara sa Wall Streeta. Za sadašnji kvartal, Netflix predviđa rast prihoda od četiri odsto, što je preokret u odnosu na blagi pad broja pretplata tokom prvog kvartala prošle godine.

Akcije Netflixa porasle su za oko šest odsto u trgovanju posle radnog vremena berze nakon objavljivanja jučerašnjeg izveštaja.

 • Dunja5

  20.1.2023 #1 Author

  Super

  Odgovori

 • COKA

  20.1.2023 #2 Author

  Svakako Netflix je ozbiljna kompanija, ozbiljno su se probili na trzistu, a dobra stvar je da i sve vise domacinstava na teritoriji Republike Srbije koristi usluge Netflixa

  Odgovori

  • LJUBOMIR

   23.7.2023 #3 Author

   Tako je, postali su već „podrazumevani“ kod nas

   Odgovori

 • GOCA BG

  21.1.2023 #4 Author

  Odlicni su,puno ljudi kod nas koristi nijove usluge…

  Odgovori

 • LEKI

  21.1.2023 #5 Author

  Netflix je trenutno bez konkurencije

  Odgovori

 • Lelica

  22.1.2023 #6 Author

  Najbolji su definitivno.

  Odgovori

 • kaćica

  22.1.2023 #7 Author

  Odlicni su i dosta toga zanimljivog prikazuju

  Odgovori

 • NINICA

  22.1.2023 #8 Author

  Odlični su! Svakom i po zasluzi!

  Odgovori

 • DANIJELA

  22.1.2023 #9 Author

  Ako su podaci tacni onda ne treba da brinu za buducnost.

  Odgovori

 • Coka13

  23.1.2023 #10 Author

  Trenutno su van konkurencije svakako. Samo da održe taj nivo.

  Odgovori

 • BOBICA

  1.10.2023 #11 Author

  Najbolji sajt!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *