Godinama se smanjuje broj prekršajnih prijava

Najveći poreski dužnici plaćanje izbegavaju skraćenim stečajem

NovacRegion

4.11.2022 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najveći poreski dužnici plaćanje izbegavaju skraćenim stečajem Najveći poreski dužnici plaćanje izbegavaju skraćenim stečajem
Prema poslednjim objavama Finansijske agencije koje se odnose na popis obveznika koji nisu ispunili obveze po Zakonu o računovodstvu (ZOR), smanjuje se broj preduzetnika... Najveći poreski dužnici plaćanje izbegavaju skraćenim stečajem

Prema poslednjim objavama Finansijske agencije koje se odnose na popis obveznika koji nisu ispunili obveze po Zakonu o računovodstvu (ZOR), smanjuje se broj preduzetnika koji navedene obveze krše.

Za obveznike koji su prekršili obvezu predaje godišnjih finansijskih izvještaja za statističke potrebe, Fina nema milosti i već su ispostavljeni prekršajni nalozi. Za obveznike koji nisu predali izveštaje sledeće nedelje počinje slanje prekršajnih naloga. U oba slučaja to znači dva prekršajna naloga, i za pravnu i odgovornu osobu.

Najveća prednost ovog prekršajnog sankcionisanja je u disciplinovanju preduzetnika koji su dužni da predaju finansijske izveštaje u skladu sa Zakonom, pa u Fini potvrđuju pozitivan trend jer se iz godinu u godinu smanjuje broj prekršitelja, piše portal Poslovni.hr.

S druge strane, sudeći prema Popisu poreznih obveznika koji udovoljavaju kriterijumima za objavu duga na dan 31. oktobra, broj pravnih osoba neplatiša – raste, a isto tako s te liste dolaze i novi stečajni dužnici, koje u stečajne procedure upućuje Fina.

Inače, najveći dužnici s liste kompanija koju Poreska uprava već punih 10 godina objavljuje, poznato je, nalaze se u stečaju. Na vrhu je Damex gradnja u stečaju, u vlasništvu nekadašnjeg “kralja papira” Marinka Mikulića s iznosom duga od 187 miliona kuna.

Sledi stečajni dužnik Calm Brook s dugom od 98,5 miliona kuna Deana Kolundžića. Građevinska kompanija Ante gradnja, takođe stečajni dužnik, zagrebačkog preduzetnika Ante Jurkovića, na trećem je mestu s 86,5 miliona kuna duga. Sa 70 miliona kuna duga sledi Dalmacijavino u stečaju.

Foto: Freepik.com

U ovoj godini primećuje se da raste broj stečajnih dužnika, od kojih deo uglavnom najviše duguju državi. Takav je slučaj i petog po veličini dužnika zagrebačke firme Gran Sol Adria. Na “listi srama” ova kompanija nije evidentirana kao stečajni dužnik, ali je ipak pokrenut skraćeni stečajni postupak.

Od ukupno blizu 70 miliona kuna duga, čak 67,3 miliona kuna odnose se na javna davanja. I šesta po veličini sa 64 miliona duga, zagrebačka Mijušković Gradnja, po predlogu Fine početkom godine završila je u skraćenom stečajnom postupku, koji je potom obustavljen.

Teza da država nema velike šanse za naplatu svojih potraživanja tako dolazi do svog punog izražaja, posebno kad su u pitanju firme koje se iz sudskog registra brišu nakon skraćenog stečajnog postupka.

Takve firme nemaju imovinu ni za troškove postupka. Zato se postupak brzo otvara i zatvara, a subjekt briše. Dosad nije istraženo područje uske veze između kršenja obveza po ZOR-u kojim se izbegava transparentnost i uvećanja poreskih dugovanja, koja se ne naplaćuju, iako ona postoji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...