Pravila su sve preciznija, a zna se i spisak opština i gradova

Nelegalizovani stanovi i kuće ostaće bez subvencija

AnalizaBiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacU fokusu

29.6.2021 10:35 Autor: Julijana Vincan

Nelegalizovani stanovi i kuće ostaće bez subvencija Nelegalizovani stanovi i kuće ostaće bez subvencija
Građani čiji stambeni objekti nisu legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni neće moći da dobiju državne subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili neefikasnih kotlova... Nelegalizovani stanovi i kuće ostaće bez subvencija

Građani čiji stambeni objekti nisu legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni neće moći da dobiju državne subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili neefikasnih kotlova za grejanje. Na ovu pomoć neće moći da računaju ni građani koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge.

Ovo predviđaju pravilnici o finansijskoj podršci za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava, koje su već donele pojedine jedinice lokalne samouprave. Kako je navedeno u Ministarstvu energetike, prednost će imati građani čiji stanovi ili kuće imaju lošiji kvalitet stolarije i u kojima živi veći broj ukućana.

Procena resornog ministarstva je da će se time unaprediti energetska efikasnost u 10.000 domaćinstava, a u njemu očekuju da će prvi ugovori sa građanima biti potpisani u avgustu, dok bi radovi mogli da započnu u septembru.

Prilikom konkurisanja, građani će, između ostalog, lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova. Nakon toga će komisije izaći na teren i proceniti njihovu vrednost. Isti kriterijumi važe i za zgrade, a stanari će morati da obezbede saglasnost stambene zajednice, odnosno polovine stanara, ako žele da se prijave na javni poziv. Ukoliko žele da urade samo prozore u svojim stanovnima, za to nije potrebna zajednička odluka. Država pokriva 50 odsto troškova, a drugu polovinu finansiraju sami građani.

Grad Zrenjanin i opština Majdanpek već su objavili pravilnike kojima propisiju uslove pod kojima građani mogu da dobiju subvencije. U ovim jedinicama lokalne samouprave za subvencije mogu da konkurišu žitelji koji su vlasnici stana ili kuće za koju podnose prijavu. Za taj objekat treba da poseduju papir kojim se dokazuje da je legalan. Potrebno je da imaju jedan od četiri dokumenta:

  1. dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji
  2. građevinsku dozvolu dobijenu kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole
  3. građevinsku dozvolu dobijenu iz postupka legalizacije ili
  4. rešenje o ozakonjenju

Ukoliko žele da konkurišu za subvencije, građani moraju da imaju izmirene sve dospele obaveze po osnovu poreza na imovinu. Žitelji Zrenjanina moraće da imaju dokaz o plaćenim svim računima za komunalne usluge, a stanovnici Majdanpeka za toplotnu energiju koju im je isporučilo javno-komunalno preduzeće te opštine. Obe jedinice lokalne samouprave iz lokalnih kasa izdvojile su po 10 miliona dinara. Majdanpek će isto toliko dobiti od resornog ministarstva, a Zrenjanin 7,4 miliona dinara, koliko je tražio.

Ukupno 67 gradova i opština dodeliće 3,9 miliona evra građanima na ime subvencija za zamenu starih vrata i prozora, zamenu kotlova na gas, za izolaciju i slično. Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović uručila je 25. juna u Kraljevu predstavnicima 67 lokalnih samouprava ugovore o dodeli sredstava u okviru projekta za povećanje energetske efikasnosti.

„Opštine i gradovi će do 10. jula da raspišu javni poziv za kompanije koje će izvoditi radove na zameni stolarije, fasadne izolacije i kotlova. Te firme će morati da ispune određene uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Nakon toga sledi poziv građanima koji su zainteresovani za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava. Sve će biti javno, dostupno i svi rokovi moraju da se poštuju, a obavljaće se i kontrola procedura i radova“, izjavila je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Prvo što sledi je da svaka opština i grad, od pomenutih 67, objavi javni poziv kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Tek potom sledi poziv zainteresovanim građanima koji će nabavku stolarije, kotlova i drugog predviđenog materijala moći da obave isključivo preko preduzeća koja prethodno budu izabrana na konkursu.

Primer opštine Majdanpek

Opština Majdanpek unapred je objavila pravilnik kojim definiše pod kojim uslovima građani mogu da dobiju subvencije. Najkraće rečeno, na subvenciju će moći da računa samo onaj žitelj ove opštine koji toj istoj opštini ništa ne duguje, a pritom ima legalizovan stan ili kuću.

Sudeći po objavljenom pravilniku, posebna komisija za pregled i ocenu podnetih zahteva za ove subvencije obilaziće domaćinstva koja su konkurisala za njih, pa se naglašava da se ne prihvataju troškovi radova, nabavke materijala i opreme koji nastanu pre prvog obilaska ove komisije. Za subvencije mogu da konkurišu i stambene zajednice registrovane na teritoriji opštine.

Kao što je pomenuto, Majdanpek je iz državne kase na ime subvencija dobio 10 miliona dinara, a isto toliko je i sama opština pripremila iz svog budžeta, pa građani na raspolaganju imaju ukupno 20 miliona dinara. Ova opština je pravilnikom donetim u maju definisala samo podelu svojih 10 miliona dinara, i to tako što je manji deo opredelila za finansiranje izolacije, odnosno fasade, a veći, od šest miliona dinara – za finansiranje zamene stolarije.

Kada je reč o subvencijama „po glavi stanovnika“ Majdanpek je „podvukao crtu“ na minimum 100.000 dinara (računajući PDV), kada je reč o ugradnji fasadne izolacije, što je oko 850 evra. To znači da svako domaćinstvo u ovom gradu koje želi da dobije subvencije u tu svrhu mora iz svog džepa da spremi još toliko para. Granica za maksimalne subvencije u ovoj opštini je 500.000 dinara po jednoj prijavi za nabavkku i ugradnju izolacije.

Kada je reč o zameni stolarije, minimalni iznosi su nešto manji – 80.000 dinara, računajući PDV, po prijavi (oko 680 evra), a maksimalni 100.000 dinara. Za subvencije za fasadne izolacije moći će da konkurišu i zgrade, tačnije – stambene zajednice, a za zamenu prozora i vrata samo domaćinstva, tačnije – vlasnici kuća i stanova koji u njima i žive. Nabavka spoljnih vrata i prozora, koji nisu u dodiru sa grejnim prostorijama neće biti subvencionisani.

Vlasnici objekata koji konkurišu kod opštine za obe mere – i za fasadnu izolaciju i za zamenu stolarije novac mogu da dobiju samo za jednu. Opština Majdanpek je u svom pravilniku definisala i način bodovanja pristiglih prijava.

Prvi kriterijum je zona u kojoj se objekat nalazi, pa će tako, bez obzira za koju subvenciju konkuriše, najviše bodova dobiti onaj ko živi u prvoj zoni grada – čak 10, a najmanje onaj u šestoj zoni – svega dva boda. Srećom, to nije jedini kriterijum, pa će se bodovati i starost objekta – što starija kuća ili stan, to donosi više bodova, ali ako je starija od 50 godina, onda broj bodova drastično opada na svega tri.

Spisak 67 opština i gradova gde počinje realizacija

Umesto 54 miliona dinara Ministarstvo energetike izdvojiće 224 miliona dinara za projekte sanacije stolarije u domaćinstvima, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara. Svih 67 opština koje su ispunile uslove i podnele ispravnu dokumentaciju dobiće subvenciju od 25 odsto od države, piše u odluci o dodeli sredstava Ministarstva energetike.

U projektu zamene stolarije će učestvovati:

Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

Prijave su odbijene za:

Apatin, zbog neblagovremene prijave. Kao neuredne su navedene prijave lokalnih samouprava: Čačak, Bor, Požarevac, Prokuplje, Mali Iđoš, Bajina Bašta, Bečej, Priboj, Kanjiža, Lebane, Malo Crniće, Sremski Karlovci, Bogatić, Petrovac na Mlavi, Koceljeva, Velika Plana, Bosilegrad, Lajkovac. Zbog toga što, kako piše u odluci, sadržina prijave nije u skladu sa javnim pozivom odbijene su opštine Bačka Topola, Aranđelovac i Vladičin Han.

Opštine i gradovi koji su, poput Novog Sada, zaboravili da konkurišu za državne subvencije, šansu da isprave propust trebalo bi da imaju još jednom pre kraja godine, do kada će, sudeći prema najavama Zorane Mihajlović, biti raspisan još jedan poziv.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.