brojka od 1.000 firmi pre pandemije prepolovljena

Od jeseni svadbe će poskupeti za 35 odsto

BiznisManifestacijeNovacSrbija

15.7.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Od jeseni svadbe će poskupeti za 35 odsto Od jeseni svadbe će poskupeti za 35 odsto
Cene organizovanja novih događaja, rođendana i venčanja planiranih na jesen, zbog rasta inflacije, biće veće između 30 i 35 odsto u odnosu na proslave... Od jeseni svadbe će poskupeti za 35 odsto

Cene organizovanja novih događaja, rođendana i venčanja planiranih na jesen, zbog rasta inflacije, biće veće između 30 i 35 odsto u odnosu na proslave koje su bile ugovorene prošle godine, rekao je za Novu ekonomiju predsednik Udruženja Ivent industrije Boško Bubanja.

Industrija organizovanja proslava, rođendana, događaja i venčanja, koja je bila „zaključana“ od početka pandemije oko godinu i po dana, može da se vrati na nivo poslovanja pre pandemije tek 2024. godine, ocenjuje Bubanja.

„Ivent industrija nije dobila nikavu podršku tokom pandemije od države. Iako su državni zvaničnici obećali pomoć ivent organizatorima prošle godine jer nam je rad bio zabranjen duže od 16 meseci. Prošle godine na sastanku u vladi rekli su nam da ne mogu da daju pomoć salonima venčanica, fotografima, ali da će prostori gde se organizuju proslave dobiti pomoć kao i noćni klubovi i barovi. Noćni klubovi i barovi su dobili, ali naša delatnost nije“, rekao je on.

Prema procenama Udruženja, u ovoj delatnosti je pre pandemije radilo oko 1.000 firmi, a sad ih je na tržištu upola manje.

„U tim firmama bilo je zaposleno oko 10.000 ljudi, dok je mnogo veći broj ljudi pogođen tokom pandemije, porodice koje su zbog specifičnosti ovog posla uključene u posao su ostale bez prihoda. Više od polovine firmi je u blokadi zbog neizmerenih računa i dugovanja i biće pokrenut stečajni postupak“, kaže Bubanja.

Država je naplaćivala sve svoje dažbine, javna komunalna preduzeća su slala svoje račune, iako je ovim firmama bio zabranjen rad tokom zaključavanja i suzbijanja pandemije koronavirusa, piše Nova ekonomija.

„U mom objektu, odnosno ivent centru otkazao sam uslugu, jer mi je 16 meseci bio zabranjen rad, ali JKP Gradska čistoća mi je slala i dalje račune za odnošenje smeća iako nismo radili i nije ni bilo smeća. Dobio sam tužbu da platim oko milion i po dinara za odnošenje smeća za period u kome mi je bio zabranjen rad. Ivent centri su veliki objekti i naplaćuje se odnošenje smeća po kvadratu za zatvoreni i otvoreni prostor, za moj objekat mesečno dug iznosi oko 50.000 dinara“, navodi Bubanja.

Takvih je primera, kako on ističe, u ovoj delatnosti mnogo.

„Trenutno radimo događaje i proslave koji su zakazani pre godinu dana po cenama koje su tada ugovorene. Svi smo svedoci dramatičnog poskupljenja cena hrane i zato će cene koje se sad ugovaraju za nove događaje koji se planiraju na jesen  biti veće između 30 i 35 odsto u odnosu na cene koje su važile za ovu godinu. Možda će morati i više od toga, jer najavljeno je poskupljenje struje, gasa, bezina…“, kaže Bubanja za Novu ekonomiju.

U jednoj beoradskoj firmi koja se bavi organizovanjem proslava kažu da u poslednjih godinu dana otkad je ukinuta zabrana okupljanja rade normalno, da imaju zakazane rođendane i venčanja, ali da još nisu ni blizu obima posla koji su imali pre pandemije.

 • MAJALG

  15.7.2022 #1 Author

  Nazalost ugostitelji su imali ogromne gubitke u vreme korone i tesko je da se vrate na pravi kolosek.

  Odgovori

 • Dragana

  15.7.2022 #2 Author

  Samo da se sve dovede u red

  Odgovori

 • COCO

  15.7.2022 #3 Author

  Odustajem od svadbe 😀

  Odgovori

 • TATJANA

  16.7.2022 #4 Author

  Najteze je naci radnu snagu

  Odgovori

 • Maša

  16.7.2022 #5 Author

  Svadba ko svadba, parada pijansta i kica😂

  Odgovori

 • STRAHINJA

  17.7.2022 #6 Author

  Pad broja ugostitelja i korona uticali na mali broj odrzivih, samim tim mogu kako zele

  Odgovori

 • SRDJAN

  17.7.2022 #7 Author

  Gledaju da nadoknade gubitke pa i ne cudi sto poslupljuju za 35%

  Odgovori

 • Dzebac

  17.7.2022 #8 Author

  Treba videti da li se isplati

  Odgovori

 • Boba3

  17.7.2022 #9 Author

  Strasno, moram sto pre da se ozenim

  Odgovori

 • Miko

  20.7.2022 #10 Author

  Dzabe vam poskupljenja ako nema ko to da plati. Propasce sve firme koje misle da ce moci poslkupljenjem da nadoknade visinu inflacije tako sto ce sav trosak prebaviti na vec osiromasenog kupca. Svima je kriza trenutno i svako pazljivo trosi. Poenta je ne izgubiti musteriju, ako zelis da nastavis da poslujes.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.