INDUSTRIJA ORGANIZOVANJA PROSLAVA I ZABAVE TONE OD MARTA Ovako su to rešile druge države

PoslovanjePreduzetnikSvetVesti

14.12.2020 13:15 Autor: Julijana Vincan 0

INDUSTRIJA ORGANIZOVANJA PROSLAVA I ZABAVE TONE OD MARTA Ovako su to rešile druge države INDUSTRIJA ORGANIZOVANJA PROSLAVA I ZABAVE TONE OD MARTA Ovako su to rešile druge države
Organizatori iz Srbije, a i ostalih zemalja, našli su se u teškoj poziciji usled pandemije korona virusa, pošto se sve promenilo i događaji više... INDUSTRIJA ORGANIZOVANJA PROSLAVA I ZABAVE TONE OD MARTA Ovako su to rešile druge države

Organizatori iz Srbije, a i ostalih zemalja, našli su se u teškoj poziciji usled pandemije korona virusa, pošto se sve promenilo i događaji više ne mogu da se održavaju kao ranije.

Tako je nastalo udruženje „Ivent industrija“ kod nas, u cilju borbe za opstanak ove privredne delatnosti u doba korona krize, zatim radi stvaranja uslova, mera, pravilnika i protokola, zajedno sa zdravstvenim vlastima, kako bi mogli da rade od maja 2021. godine, ali i zbog izgradnje kredibilnog sektorskog udruženja, kao garanta stabilnog poslovanja firmi iz njihove branše u budućnosti.

Organizacija proslava
Foto: Ivent industrija

Na ovaj način ljudi koji se bave poslom organizovanja proslava i događaja, kao i svih delatnosti koje su okupljene oko ove industrije, krenuli su u Srbiji da reše svoje trenutne izazove. Ova branša stala je u potpunosti sa radom od marta meseca, a isti problem i dalje traje. I u inostranstvu se ovaj sektor suočava sa sličnim problemima, ali su u nekim zemljama ipak najugroženiji dobili veću pomoć.

„Opšti je zaključak da je većina zemalja postupila slično kao i naša, kada su u pitanju zaštita i prevencija. Međutim, ima i dosta primera gde su se proslave organizovale sa određenim merama zaštite, sve do sredine oktobra“, ističu iz udruženja „Ivent industrija“ za portal Biznis.rs.

Konobar poslužuje kafu
Foto: Tanjug

Dodaju da su njihove kolege iz drugih zemalja, što se finansijskih mera pomoći tiče, mnogo bolje prošli nego oni.

„U Italiji su firme iz naše branše u prvom talasu dobile 3.000 evra bespovratno, PDV se ne plaća do daljnjeg, kao ni struja, voda, lokalne takse i slično. U drugom talasu tokom leta, firme su dobile po 4.000 evra bespovratno, plus po 1.200 evra po radniku“, objašnjavaju naši sagovornici.

Ivent industrija udruženje
Foto: Tanjug

Kažu da Italija plaća 60 odsto zakupnina za lokale, kao i da su obezbeđeni krediti do 80.000 evra sa najpovoljnijim kamatnim stopama, dok su restorani posebno dobili još u proseku po 14.000 evra bespovratno u zavisnosti od prometa u 2019. godini.

„U Sloveniji država isplaćuje 80 odsto plate onim radnicima koji uopšte ne rade i 50 odsto onima koji rade. PDV i porez na dobit su odloženi za 24 meseca, akontacija poreza na dobit je ukinuta. Sve firme dobile su po 200 evra po radniku bespovratne pomoći za nabavku zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava“, navode iz Ivent industrije.

Organizacija proslava
Foto: Ivent industrija

Kažu i da Slovenija plaća 1/3 računa za struju, vodu, komunalije, kao i da će u poslednjem kvartalu njihova branša u toj zemlji dobiti posebnu pomoć za još tri meseca u zavisnosti od prometa.

„Crna Gora smanjila je PDV sa 21 procenat na sedam odsto, subvencije za plate su za naš sektor produžene i tokom oktobra i novembra, a firme su oslobođene plaćanja računa za komunalije“, naglasili su naši sagovornici.

Postavljen sto
Foto: Pixabay.com

Kada je o Hrvatskoj reč, ta država, kako ističu, isplaćuje plate radnicima u njihovom sektoru sve do kraja godine od 300 do 600 evra mesečno.

„Za poslednji kvartal u Hrvatskoj je najavljeno ukidanje obaveze plaćanja zakupnina, struje, gasa, komunalija i taksi. Najavljen je produžetak isplate neto zarada i za prva tri meseca 2021. godine“, navode iz udruženja u Srbiji.

Dodaju da Češka isplaćuje 100 odsto neto zarade, uključujući poreze i doprinose od početka pandemije pa do kraja godine.

„Svi preduzetnici u Češkoj su dobijali 20 evra dnevno tokom oktobra i delom novembra. Porez na dobit je odložen, a akontacija poreza na dobit je ukinuta. Dalje, Bugarska je od početka pandemije za sve radnike obezbedila 60 odsto plata uključujući poreze i doprinose“, naglasili su iz Ivent Industrije.

Organizacija proslava
Foto: Ivent industrija

Kažu da od 1. jula firme u Bugarskoj dobijaju po 148 evra mesečno tokom narednih šest meseci, a da je PDV od početka korona krize smanjen sa 20 na devet procenata.

„Važna napomena je, da se sve ove mere primenjuju samo na ugrožene delatnosti, kao što je naša, i možda se ne primenjuju za sve privredne grane. Ima još mnogo primera, ali ovo su primeri iz nama bliskog okruženja“, istakli su naši sagovornici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...