Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

OSIGURANJE RASLO UPRKOS KRIZI Oporavak svetske ekonomije uticaće i na ovaj sektor u Srbiji

AnalizaIntervjuIzdvajamoNovacOsiguranjeU fokusu

8.1.2021 10:01 Autor: Ljiljana Begović 0

OSIGURANJE RASLO UPRKOS KRIZI Oporavak svetske ekonomije uticaće i na ovaj sektor u Srbiji OSIGURANJE RASLO UPRKOS KRIZI Oporavak svetske ekonomije uticaće i na ovaj sektor u Srbiji
Uprkos izbijanju pandemije, sektor osiguranja u Srbiji zabeležio je rast neto premije od 2,2 odsto tokom tri tromesečja 2020, odnosno neto dobit od 11... OSIGURANJE RASLO UPRKOS KRIZI Oporavak svetske ekonomije uticaće i na ovaj sektor u Srbiji

Uprkos izbijanju pandemije, sektor osiguranja u Srbiji zabeležio je rast neto premije od 2,2 odsto tokom tri tromesečja 2020, odnosno neto dobit od 11 milijardi dinara. 

„Najveći doprinos prošlogodišnjem rastu ukupne premije, a očekujem da za celu godinu to bude iznad trenutnih 2,2 odsto, stigao je iz segmenta imovinskog, dobrovoljnog zdravstvenog i osiguranja motornih vozila, dok je najveći pad zabeležen u putnom zdravstvenom osiguranju“, kaže za Biznis.rs, Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Foto: Udruženje osiguravača Srbije

Pad u sektoru putnog zdravstvenog osiguranja je bio očekivan, s obzirom na ograničenu mogućnost putovanja tokom godine. Osiguravajuća društva su tokom godine uvela različite pogodnosti za korisnike, od odloženog plaćanja dospelih obaveza tokom vanrednog stanja do online kupovine polise, čime je obezbeđen kontinuitet poslovanja i učvršćeno poverenje korisnika usluga.

„Time je pokazano i da je sektor stabilan i sposoban da prevaziđe krizu, jer nije doživeo pad poput nekih drugih sektora. To znači i da građani Srbije mogu da budu spokojni, kada je u pitanju ispunjavanje obaveza osiguravača prema njima“, navodi Jovanović.

Digitron i papiri
Foto: Pixabay.com

Naš sagovornik očekuje da će se tržišta, na globalnom nivou, oporaviti tokom 2021, ali da će to zavisiti od trajanja pandemije i njenog uticaja na ukupnu ekonomiju.

„Čini mi se, da se već pojavljuje svetlo na kraju tunela i od brzine kojom se ukupne poslovne aktivnosti budu oporavljale, zavisiće oporavak i dalji rast tržišta osiguranja. Pozitivna kretanja u svetu odraziće se i na Srbiju. Shodno tome, očekujem dalji rast u delu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, jer su građani tokom korona krize uvideli prednost te polise, kao i životnog osiguranja“, kaže generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Naime, u svetu se vode debate na temu kako u polise životnog osiguranja uključiti i rizike poput pandemije ili nekih drugih katastrofalnih događaja. Rešenja se traže u partnerstvu sa državama, izdvajanju posebnih rezervi i formiranju fondova.

„Upravo zbog toga, u narednom periodu očekujem veći rast životnog osiguranja, posebno kod proizvoda riziko osiguranja. U neophodnost posedovanja takve polise nas je uverila globalna kriza kroz koju prolazimo“, zaključuje Jovanović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...