Prijave do 29. aprila

Paketi solidarne pomoći za penzionere koji primaju do 25.000 dinara mesečno

Osiguranje

12.4.2024 14:39 Autor: Ljiljana Begović 9

Paketi solidarne pomoći za penzionere koji primaju do 25.000 dinara mesečno Paketi solidarne pomoći za penzionere koji primaju do 25.000 dinara mesečno
Penzioneri u Srbiji imaju mogućnost da se prijave za dodelu paketa solidarne pomoći preko Saveza penzionera Srbije (SAPENS) i Udruženja penzionera Srbije (UPS) Nezavisnost.... Paketi solidarne pomoći za penzionere koji primaju do 25.000 dinara mesečno

Penzioneri u Srbiji imaju mogućnost da se prijave za dodelu paketa solidarne pomoći preko Saveza penzionera Srbije (SAPENS) i Udruženja penzionera Srbije (UPS) Nezavisnost.

Sredstva za solidarnu pomoć obezbeđuje Fond PIO. Prijave se mogu podneti zaključno sa 29. aprilom, a rang-liste će biti objavljene na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija i filijala Fonda 30. aprila.

Osnovni kriterijum za dodelu solidarne pomoći je visina penzije koja ne sme biti veća od 24.987,67 dinara. Prilikom podnošenja prijave, potrebno je da korisnici ponesu poslednji penzijski ček odnosno izveštaj iz banke, kao dokaz o visini penzije. Ukoliko korisnik prima i penziju iz inostranstva u tom slučaju treba da dostavi potvrdu o visini ino penzije izvodom banke, iznosi penzija u zbiru ne mogu biti veći od 24.987,67 dinara.

“Udruženja i odbori korisnika penzija formirali su komisije sa zadatkom da objave poziv za dodelu solidarne pomoći, da primaju prijave, utvrđuju i overavaju rang-listu i objavljuju je na oglasnoj tabli udruženja i odbora korisnika. Komisije se staraju o tome da svi korisnici penzija, pod istim uslovima, bez obzira na članstvo u penzionerskoj organizaciji, ostvare ovo pravo”, navode iz Fonda PIO.

Prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost imaju samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kome je jedini izvor prihoda penzija (koja ne prelazi najniži iznos penzije), a prioritet imaju i korisnici penzija stariji po godinama života.

Foto: Freepik.com

Korisnici penzija imaju pravo prigovora na rang-listu u roku od osam dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli.

Paketi solidarne pomoći ove godine će biti dodeljeni ranije nego prethodnih godina, a razlog za to su izmene Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija iz marta.

Izmene se odnose na solidarnu pomoć za korisnike penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, a izvršene su kako bi se obezbedilo da korisnici sa najnižim primanjima dobijaju jednake pakete i kako bi se podelio što veći broj paketa za opredeljeni iznos sredstava.

“Predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje korisnicima penzija u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa, putem sprovođenja jedinstvene javne nabavke. Poslovi sprovođenja jedinstvene nabavke paketa za solidarnu pomoć korisnicima penzija poveravaju se Savezu penzionera Srbije, koji transparentno sprovodi nabavku i distribuciju paketa udruženjima i odborima korisnika penzija, koji će dalje distribuirati pakete do samih korisnika”, objašnjavaju iz Fonda PIO.

Na taj način će se doći do bolje cene pojedinačnih paketa i njihove standardizacije, pa će svaki korisnik dobiti paket istog sastava.

Za pakete solidarne pomoći ove godine su izdvojena sredstva u visini od čak 111 miliona dinara, dok je prošle godine za ove namene utrošen 51 milion dinara.

„U skladu sa navedenim izmenama Pravilnika, a imajući u vidu i značajno veća sredstva koja se ove godine izdvajaju za društveni standard korisnika penzija, očekuje se da će pakete solidarne pomoći tokom 2024. godine dobiti znatno veći broj korisnika u odnosu na prethodne godine“, zaključuju iz Fonda PIO.

Podsetimo, nakon povećanja početkom godine prosečna januarska penzija nakon usklađivanja iznosi 45.775. dinara.

Minimalnu penziju prima oko 138.000 penzionera u iznosu od 23.684 dinara. Najnižu poljoprivrednu penziju, koja iznosi oko 19.600 dinara, prima oko 96.000 penzionera.

 • Inquiete

  12.4.2024 #1 Author

  Šta će im prijava, treba svima da daju.

  Odgovori

 • MIKIMILE

  12.4.2024 #2 Author

  Nista ni to ne znaci,da je srece da svi mogu da zive od penzija

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.4.2024 #3 Author

  Svaka pomoc je dobro dosla…

  Odgovori

 • MAJA

  13.4.2024 #4 Author

  Sve dobro dodje

  Odgovori

 • JANA

  14.4.2024 #5 Author

  Svaka pomoć znaci naravno, ali ovo je sramno da penzija bude bilo kome tolika

  Odgovori

 • Brana

  14.4.2024 #6 Author

  Znači im sigurno

  Odgovori

 • DUCA

  14.4.2024 #7 Author

  Bolje da svakog meseca primaju veću penziju a ne ovako ponekad pomoć da dobiju.

  Odgovori

 • Boba321

  14.4.2024 #8 Author

  Pomoci tim starim ljudima, treba preziveti ovu skupocu

  Odgovori

 • Milica1990

  15.4.2024 #9 Author

  Ko jos moze da zivi od 25000 dinara?!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...