bankarsko pregrupisavanje u regionu

OTP Grupa prodala svoj udeo u OTP Bank Romania za 347,5 miliona evra  

BankeEUNovacRegion

12.2.2024 14:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OTP Grupa prodala svoj udeo u OTP Bank Romania za 347,5 miliona evra   OTP Grupa prodala svoj udeo u OTP Bank Romania za 347,5 miliona evra  
OTP Grupa je potpisala obavezujući ugovor sa Banca Transilvania (BT) o prodaji svog udela u OTP Bank Romania. U sklopu ovog ugovora, OTP Grupa... OTP Grupa prodala svoj udeo u OTP Bank Romania za 347,5 miliona evra  

OTP Grupa je potpisala obavezujući ugovor sa Banca Transilvania (BT) o prodaji svog udela u OTP Bank Romania. U sklopu ovog ugovora, OTP Grupa prodaje i subsidijare OTP Bank Romania, čime će u potpunosti istupiti sa rumunskog tržišta.

Okončanje ove transakcije se očekuje tokom narednih meseci, nakon pribavljanja regulatornih saglasnosti nadležnih bankarskih i antimonopolskih tela. Kombinovana cena kupovine iznosi 347,5 miliona evra, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

Nakon pribavljanja regulatornih saglasnosti, BT će pokrenuti pravno i operativno spajanje sa OTP Bank Romania. Naziv OTP Grupa će privremeno biti zadržan kako bi se za klijente i kolege obezbedila nesmetana tranzicija do okončanja postupka spajanja.

U međuvremenu, OTP Bank Romania i njeni subsidijari nastaviće da ispunjavaju svoje obaveze prema klijentima i da pružaju profesionalne usluge najvišeg kvaliteta, navodi ova banka.

Predsednik i generalni direktor OTP Banke Šandor Čanji (Sándor Csányi) naveo je da “smo poslednjih godina ostvarili značajan organski rast, ali je postalo jasno da bez akvizicija ne možemo ostvariti naš strateški cilj rasta. Međutim, mali su izgledi za potencijalne akvizicije u doglednoj budućnosti. Uveren sam da će naši klijenti nastaviti da dobijaju visok kvalitet usluge koji očekuju i da će i dalje moći da biraju inovativne finansijske proizvode.”

Na rumunskom tržištu, OTP Bank Romania posluje kao univerzalna banka. U isto vreme, OTP Bank, jedna od bankarskih grupa sa najvećim rastom u centralnoj i istočnoj Evropi, je od 2004. godine većinski vlasnik OTP Bank Romania, koja ima udeo na bankarskom tržištu Rumunije od 2,64 odsto u pogledu neto imovine.  Trenutno opslužuje 420.000 klijenata, fizičkih lica i više od 22.000 klijenata privrede i malih i srednjih preduzeća, putem svojih 1.800 zaposlenih i mreže od 96 ekspozitura. 

Banca Transilvania je najveća banka u Rumuniji i u jugoistočnoj Evropi, zauzima 20 odsto tržišnog udela u pogledu neto kredita, ima više od četiri miliona klijenata i oko 10.000 zaposlenih.

Barclays Bank Ireland PLC je bio jedini finansijski savetnik, Filip & Company jedini pravni savetnik, a PwC Romania jedini savetnik za finansijsku i poresku analizu Banke Transilvania u ovoj transakciji.

Tagovi
BANKA NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.