fokus na rešenjima za klimatske promene

Predsednik Svetske banke poziva na brža odobrenja zajmova za realizaciju projekata

BankeNovacSvet

3.6.2023 13:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Predsednik Svetske banke poziva na brža odobrenja zajmova za realizaciju projekata Predsednik Svetske banke poziva na brža odobrenja zajmova za realizaciju projekata
Novi lider Svetske banke Adžej Banga (Ajay Banga) izjavio je da zajmodavac treba da ubrza vreme za odobravanje projekata koje se sada proteže na... Predsednik Svetske banke poziva na brža odobrenja zajmova za realizaciju projekata

Novi lider Svetske banke Adžej Banga (Ajay Banga) izjavio je da zajmodavac treba da ubrza vreme za odobravanje projekata koje se sada proteže na dve do tri godine, jer radi na rešavanju globalnih izazova vrednih triliona dolara, kao što su klimatske promene i nejednakost.

Banka treba da uradi više za kraće vreme, i da eliminiše birokratiju koja usporava njen rad, rekao je Banga u izjavi koju Bloomberg News i koju je podelio sa zaposlenima u petak, prvog dana svog mandata na mestu predsednika.

Banga je godine provedene od identifikacije projekta do njegovog odobrenja nazvao „previše razvučenim“ procesom koji košta vremena i potkopava ambicije zaposlenih u Svetskoj banci.

„Sama banka mora da se razvija“, rekao je Banga, bivši izvršni direktor kompanije Mastercard, u dopisu koji je ranije poslao upravnom odboru banke i dodao da je pred njima obilje izazova, ali i nedostatak vremena.

Banga je preuzeo dužnost od Dejvida Malpasa (David Malpass), koga je 2019. nominovao bivši predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump). Kako se navodi, izbor Bange je dobra šansa za Bajdenovu administraciju da razvije instituciju sa sedištem u Vašingtonu, i da stavi veći fokus na klimatske promene. Aktivisti za zaštitu životne sredine rekli su da Malpas nije pridavao veliki značaj po tom pitanju.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) sastala se u četvrtak sa Bangom i rekla da želi da sarađuje sa njim kako bi maksimizirala uticaj Svetske banke na kreditiranje i mobilisala privatni kapital za razvojne ciljeve. Ona je dodala da veruje da će Bangino iskustvo i dokazane veštine pomoći da Svetska banka dobro obavlja svoje poslovanje tokom perioda značajnog globalnog izazova.

Banga je dao jasnu poruku poruci upravnom odboru banke.

„Svetska banka mora da teži i prilagođavanju i ublažavanju klimatskih promena. Ona mora da dopre do zemalja sa nižim prihodima i da ne okreće leđa zemljama sa srednjim prihodima. Mora da razmišlja globalno, ali da prepozna nacionalne i regionalne potrebe, mora da prihvati rizik, ali to čini oprezno“, istakao je on, preneo je Bloomberg.

 • KIMCHI

  4.6.2023 #1 Author

  Procedure i administracija u doba e dokumentacije zaista ne bi trebalo da ometa brzinu donosenja ni odluka ni odobrenja usluga

  Odgovori

 • BLIZANAC

  4.6.2023 #2 Author

  Ne znam koliko je to racionalno i prihvatljivo

  Odgovori

  • IV

   4.6.2023 #3 Author

   Hm…i ja se pitam.

   Odgovori

 • SHALIMAR

  4.6.2023 #4 Author

  Dok svi ne daju saglasnost,nema ni odobrenja…

  Odgovori

 • VALERIJA

  4.6.2023 #6 Author

  Uh, ovo je ozbiljna priča, nikad infmisanost nije na odmetu.

  Odgovori

 • SUNCICA

  4.6.2023 #7 Author

  Samo da se sto pre zaduze ostali, ali svakako treba skratiti proceduru

  Odgovori

 • IV

  4.6.2023 #8 Author

  Treba biti oprezan.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.