Kancelar Šolc i brazilski predsednik zalažu se za sklapanje dogovora

Pregovori EU i četiri latinoameričke zemlje o slobodnoj trgovini nikako da se okončaju

EUNovacSvet

6.12.2023 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pregovori EU i četiri latinoameričke zemlje o slobodnoj trgovini nikako da se okončaju Pregovori EU i četiri latinoameričke zemlje o slobodnoj trgovini nikako da se okončaju
Pregovori EU i četiri latinoameričke zemlje o jednoj od najvećih zona slobodne trgovine na svetu zapali su u ćorsokak. Kancelar Šolc zahteva spremnost na... Pregovori EU i četiri latinoameričke zemlje o slobodnoj trgovini nikako da se okončaju

Pregovori EU i četiri latinoameričke zemlje o jednoj od najvećih zona slobodne trgovine na svetu zapali su u ćorsokak. Kancelar Šolc zahteva spremnost na kompromis, a i brazilski predsednik se zalaže za takav sporazum.

Mercosur je privredna i politička organizacija koja okuplja Argentinu, Brazil, Paragvaj, i Urugvaj. Planirano je da ta organizacija potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, čime bi nastala jedna od najvećih zona slobodne trgovine na svetu, sa 700 miliona ljudi. O tome se pregovara već više od 20 godina, ali odlučujućeg proboja nema, piše Deutsche Welle.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz), SPD i predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva (Luiz Inácio Lula da Silva) su se u Berlinu založili za što skorije sklapanje tog sporazuma. Šolc je posle razgovora s Lulom rekao da se oni svesrdno zalažu da se sporazum brzo finalizuje. Lula je rekao da, uprkos svim poteškoćama, neće prestati da doprinosi uspehu pregovora.

„Nadam se da će Evropska unija pokazati da je zainteresovana za uspešno okončanje pregovora.“ Šolc traži „najveći mogući pragmatizam“.

Razgovori Evropske unije i zemalja Mercosura o slobodnoj trgovinskoj zoni traju već 23 godine. Principijelna saglasnost postignuta je 2019, ali se sporazum ne potpisuje zbog trajnih nedoumica, recimo u oblasti zaštita tropskih šuma.

„Mnogo toga govori u prilog poboljšanju odnosa Evropske unije i Mercosura, potpisivanjem ovakvog sporazuma“, rekao je Šolc. Dodao je da je uveren da će postojati većina u Evropskom savetu i Evropskom parlamentu kada se okončaju pregovori. „Molim sve učesnike pregovora za najveći mogući pragmatizam i najveću moguću spremnost na kompromis.“

Lula je zapravo hteo da uspešno okonča pregovore na samitu južnoameričke zajednice država u četvrtak, ali se to najverovatnije izjalovilo pre svega zbog otpora Francuske, ali i odlazeće vlade Argentine. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je na svetskoj klimatskoj konferenciji COP28 u Dubaiju bio skeptičan prema mogućem sporazumu, jer prema njemu on ne uzima u obzir biodiverzitet i klimatske promene.

I argentinska vlada kritikovala je sporazum, jer bi mogao da ima negativne efekte na industriju i izvoz poljoprivrednih proizvoda. U nedelju će dužnost preuzeti novi argentinski predsednik Havijer Milej (Javier Milei), a on je zagovornik sporazuma.

I nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) se nada da će se stvari pokrenuti s mrtve tačke. On je na nemačko-brazilskom privrednom forumu u Berlinu rekao da bi Nemačka i Brazil mogli da naprave neku vrstu mustre za buduće trgovinske odnose Evropske unije i Mercosura. Taj koncept bi, prema njemu, onda mogao da se pokaže i da se kaže da su Nemačka kao najveća ekonomska nacija Evrope i Brazil kao najvažnija zemlja Mercosura, po tome uzor za sporazum.

Habek je, takođe, insistirao na napretku u pregovorima i rekao da svet neće da čeka na Nemačku i Evropu, pa bi bilo dobro da se sporazum već sklopi s državama koje su toliko bliske kao Brazil. Habek je podsetio i na obećanje brazilske vlade da će učiniti više za zaštitu tropskih šuma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...