Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
U Srbiji se najčešće polisama štite aparati za proizvodnju i hladnjače

Premije za osiguranje mašina i uređaja mogu biti milionske

AgrobiznisBiznisNovacOsiguranje

5.4.2021 15:51 Autor: Ljiljana Begović 0

Premije za osiguranje mašina i uređaja mogu biti milionske Premije za osiguranje mašina i uređaja mogu biti milionske
Razni uređaji, aparati kao i mašine za rad predstavljaju opremu koja je podložna oštećenjima. Ukoliko nastane šteta  svakako će doći do gubitaka koji se... Premije za osiguranje mašina i uređaja mogu biti milionske

Razni uređaji, aparati kao i mašine za rad predstavljaju opremu koja je podložna oštećenjima. Ukoliko nastane šteta  svakako će doći do gubitaka koji se neće ogledati samo u vidu zastoja u obavljanju proizvodne, kontrolne ili bilo koje druge poslovne ili privatne delatnosti, već i u vidu troškova reparacije ili nabavke nove opreme u slučaju da je popravka nemoguća ili neisplativa.

Često se kada je reč o osiguranju mašina radi o skupoj opremi koja kada se i pokvari u toku roka garancije može ipak da ne bude pokrivena garancijom. Većina osiguravajućih kuća ima u ponudi osiguranje mašina od loma.

Kod osiguranja mašina od loma predmet mogu biti :

  • Aparati
  • Mašine
  • Uređaji
  • Instalacije, zajedno sa postoljem, ležištem i temeljom

Takođe, ovom vrstom osiguranja mogu biti osigurani i kablovi visokog i niskog napona, cevovodi, naftovodi, gasovodi i toplovodi, vodovodna i kanalizaciona mreža, instalacije centralnog grejanja i klimatizacije, video zaštitni sistemi, telekomunikacioni vodovi i vodovi za prenos podataka, liftovi, antenski stubovi, personalni računari i još mnogo toga.

Dajana Petić iz agencija Dnd-Top Di kaže da se u Srbiji  najčešće osiguravaju mašine za proizvodnju, kao i mašine koje kreditira banka. Najzdraviji motiv osiguravaju zadrugari, a to su hladnjače.

Osim hladnjača zadrugari često osiguravaju i zalihe robe za prodaju ili preradu koje su smeštene u izgrađenim hladnjačama (komore za hlađenje, tuneli za zamrzavanje…) veletrgovačkih preduzeća, luka, industrijskih kombinata i preduzeća za proizvodnju i preradu hrane itd.

Foto: Tanjug/ Dušan Aničić

Osiguranjem su pokrivene štete prouzrokovane uništenjem, oštećenjem ili odnošenjem osiguranih zaliha usled požara, udara groma, eksplozije, provalne krađe, zatim nepredviđenog i iznenadnog oštećenja uređaja za hlađenje koji uzrokuje promenu ili prekid režima hlađenja, kao i usled onemogućavanja održavanja ugovorene temperature i vlažnosti vazduha i kontrolisane atmosfere u hladnjači i još nekih opasnosti koje se mogu ugovoriti.

„Sve mašine i koje banka kreditira i koje su kupljene nekim drugim sredstvima moraju imati svoju vrednost na koju se osiguravaju. Za slučaj totalne štete da se sredstva isplate kako bi se ista takva isfinansirala.  Ako mašinu prilikom rada zadesi strujni udar, zbog preopterećene mreže, kao i nesavesno rukovanje na određenim mašinama, često su to motivi za osiguranje“, navodi Petić.

Naša sagovornica navodi da je kod osiguranja mašina od loma, specifično to što osiuranjem često nisu obuhvaćeni zamenski delovi kao što su užad, trake, zupčanici, lančanici, sajle, kuke, gumena oprema.

Cene osiguranja mašina zavise od stepena zaštićenosti uređaja, iskusva onih koji rukuju, tarife kod osiguravača kao i malusne produkcije koju osiguravač uzima i propisuje u tarifu.

„Visina osiguranja može da zavisi i od dobrih domaćina koji su dugo u osiguranju pa se daje posebna cena za vernost i čuvanje kao kod dobrog domaćina. Premije osiguranja mogu biti i milionske. Sve je do sume osiguranja  za koju osiguranje preuzima rizik, odnosno vrednost rednosti mašine. Hladnjače se osiguravaju i sa po 600.000 evra, dok vrednost srednje hladnjače određuje i cenu osiguranja od na primer 119.000 dinara,za klijenta koji nema istoriju u osiguranju štete“, objašnjava Petić.

Internet provajder
Foto: Pixabay.com

Veoma česta osiguranja kada je reč o mašinama i uređajima su i osiguranja kompjutera i kompjuterske opreme.

Kod ove vrste osiguranja predmet mogu biti :

  • Kompjuteri
  • Pomoćni uređaji
  • Instalacije
  • Kao i klime i energetski uređaji

Posebnim ugovorom mogu biti osigurani i nosači spoljnih podataka, vrednost podataka, kao i troškovi za najam drugog računara.

Takođe i kod ove vrste osiguranja visina premije zavisiće od vrste predmeta osiguranja, želje za osiguranjem svih ili pojedinih predmeta osiguranja, broja personalnih računara koji se osiguravaju, obaveznih i ugovorenih doplataka i odobrenih popusta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...