Skandinavska zemlja beleži osmo povećanje zaredom

Referentne kamatne stope u Norveškoj dostigle 2,75 odsto

BankeNovacSvet

15.12.2022 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Referentne kamatne stope u Norveškoj dostigle 2,75 odsto Referentne kamatne stope u Norveškoj dostigle 2,75 odsto
Norveška centralna banka je podigla referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 2,75 odsto, u nameri da suzbije inflaciju za koju očekuje da... Referentne kamatne stope u Norveškoj dostigle 2,75 odsto

Norveška centralna banka je podigla referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 2,75 odsto, u nameri da suzbije inflaciju za koju očekuje da će ostati visoka.

Ova odluka norveške monetarne institucije predstavlja osmo po redu povećanje kamatne stope od prošle godine, kada je Norges Bank podigla kamatu sa nule na 0,25 odsto, piše Financial Times.

Centralna banka je saopštila da će novih povećanja biti verovatno već u prvom kvartalu predstojeće godine. Iz ove monetarne institucije je takođe saopšteno da se očekuje da će inflacija ostati iznad projekcija, kao što je bila od septembra.

Iz banke navode i da postoje naznake da će usporavanje ekonomskog rasta Norveške biti izraženije nego što se predviđalo u septembru, na šta ukazuje i zatezanje na tržištu rada.

“Prognoze u vezi sa norveškom ekonomijom su više neizvesne nego u normali, ali ekonomija se razvija u očekivanom smeru, tako da će kamatna stopa sledeće godine dostići tri odsto”, izjavio je guverner centralne banke Ida Volden Bake (Ida Wolden Bache).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.