Prevoz poskupeo za 2,8 procenata

Potrošačke cene u Crnoj Gori u novembru porasle 0,9 odsto

NovacRegion

15.12.2022 14:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potrošačke cene u Crnoj Gori u novembru porasle 0,9 odsto Potrošačke cene u Crnoj Gori u novembru porasle 0,9 odsto
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u novembru su, u odnosu na oktobar, bile u proseku više 0,9 odsto, pokazuju... Potrošačke cene u Crnoj Gori u novembru porasle 0,9 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u novembru su, u odnosu na oktobar, bile u proseku više 0,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cene su u novembru, u odnosu na isti mesec prošle godine, u proseku bile više 17,5 odsto, prenosi agencija Mina.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama mleko, sir i jaja, gorivo i mazivo za motorna vozila, stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište, meso, cipele i ostala obuća, odeća, riba i morski plodovi, usluge za održavanje i popravku stanova”, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cene su u periodu od januara do novembra, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku više 12,7 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u novembru je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u sledećim grupama: prevoz 2,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića, odeća i obuća i ostala dobra i usluge po jedan odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,8 odsto, rekreacija i kultura 0,8 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, komunikacije 0,2 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cena je zabeležen u grupama restorani i hoteli 2,2 odsto i zdravlje 0,7 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

  • MARA

    16.12.2022 #1 Author

    Nije to nista u odnosu na naše korpe…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...