Ističe rok za produžetak finansiranja američke vlade

Republikanci optužuju demokrate za prekomerno trošenje novca

AnalizaNovacU fokusu

30.9.2021 12:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Republikanci optužuju demokrate za prekomerno trošenje novca Republikanci optužuju demokrate za prekomerno trošenje novca
Rok za odluku o produženju finansiranja američke vlade ističe u četvrtak 30. septembra, ali za nju je potrebna podrška Senata, koje još nema. Pre... Republikanci optužuju demokrate za prekomerno trošenje novca

Rok za odluku o produženju finansiranja američke vlade ističe u četvrtak 30. septembra, ali za nju je potrebna podrška Senata, koje još nema. Pre toga su republikanski senatori u ponedeljak odbili da podrže predlog demokrata da se zajedno sa zakonom o finansiranju vlade glasa i o povećanju limita zaduživanja vlade.

Republikanski senatori trude se da objasne javnosti da nisu odgovorni za eventualno finansijsko gašenje vlade SAD. Oni navode da su spremni da podrže zakon o finansiranju vlade, koji ne uključuje suspenziju limita zaduživanja. Istovremeno, demokrate insistiraju da se o oba, u suštini odvojena pitanja, odlučuje zajedno.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) oštro je kritikovao republikanske senatore, navodeći da je to „jedno od najbezobzirnijih i najneodgovornijih“ glasanja koje je video u Senatu i da bi to trebalo da bude signal svakoj porodici, malom biznisu i posmatraču o tome ko je u Senatu glasao za „ugrožavanje ekonomske stabilnosti naše zemlje“.

S druge strane, republikanci insistiraju na tome da bi demokrate trebalo sami da podignu granicu duga, jer postoji procedura koja im omogućava da se to izglasaju prostom većinom koju imaju u Senatu, a oni kako kažu, ne žele da učestvuju u neodgovornom trošenju novca, navodi se u njihovim saopštenjima na sajtu Senata.

Foto: Tanjug/AP

Republikanci su optužili demokrate i predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da koriste pandemiju kao izgovor da bi progurali svoju liberalnu listu želja. Oni navode da demokrate uz potpunu kontrolu nad Belom kućom, Senatom i Predstavničkim domom žele da kroz usvajanje budžeta proguraju potrošnju dodatnih 4.200 milijardi dolara, za šta im nije potrebna republikanska podrška.

Za usvajanje odluke o povećanju limita duga demokratama su u principu dovoljni glasovi 50 njihovih senatora i potpredsednice SAD Kamale Haris (Kamala Harris), čak i ukoliko bi svih 50 republikanskih senatora bilo protiv. Rizik takve procedure je međutim da bi samo jedan glas protiv iz redova demokratskih senatora bio dovoljan da predlog padne.

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država usvojio je u sredu predlog zakona o suspenziji gornje granice za američki dug, pošto zemlji preti prvi bankrot u istoriji, ali jasno rešenje još nije na vidiku jer će republikanci u Senatu, kako izveštava CNBC, „minirati“ usvajanje zakona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...