vrednost sredstava više od 462 miliona evra

Ruski sud zaplenio imovinu UniCredit banke

BankeNovacSvet

18.5.2024 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ruski sud zaplenio imovinu UniCredit banke Ruski sud zaplenio imovinu UniCredit banke
Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplenio je u petak imovinu i račune filijalama UniCredit banke u Rusiji u vrednosti od 462,6 miliona... Ruski sud zaplenio imovinu UniCredit banke

Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplenio je u petak imovinu i račune filijalama UniCredit banke u Rusiji u vrednosti od 462,6 miliona evra.

Kako proizilazi iz sudskog spisa, ova odluka doneta je na osnovu tužbe kompanije za upravljanje projektima „Ruskimaljans“, prenosi Poligtika, pozivajući se na Komersant.

Zaplena je izrečena na hartije od vrednosti u vlasništvu banaka UniCredit AG i UniCredit AD (sa sedištem u Minhenu), kao i nekretnine i sredstva na svim bankovnim računima otvorenim na ime tih kreditnih institucija.

„Ruskimaljans“ podneo je tužbu protiv UniCredit banke avgustu 2023. zahtevajući isplatu od 45,7 milijardi rubalja (oko 463 miliona evra) pod bankarskim garancijama po ugovoru sa nemačkom inženjerskom kompanijom Linde.

Pre toga, kompanija je podnela potraživanja u odnosu još dve nemačke banke – Deutsche bank i Commerzbank, a iznos potraživanja bio je 24 milijarde rubalja (242 miliona evra) i devet milijardi rubalja (91 miliona evra).

Nemačke banke su bile garanti posla između Ruskimaljansa i Lindea, bivšeg izvođača radova na projektovanju, nabavci opreme i izgradnji kompleksa za preradu gasa u mestu Ust-Luga u blizini Sankt Petereburga.

Linde je 2022. obustavio rad zbog sankcija EU, kada su, kako je saopšteno u Rukhimalijansu, banke garanti prestale da ispunjavaju svoje obaveze, napominje Komersant.

Medij navodi da je u januaru 2023. ruski sud je zaplenio imovinu Lindeovu vrednu 35 milijardi rubalja (354 miliona evra).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...