indeks belex15 prošlu nedelju završio u padu

Slab promet na Beogradskoj berzi

BerzaInvesticijeNovacSrbija

27.3.2023 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Slab promet na Beogradskoj berzi Slab promet na Beogradskoj berzi
Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi oslabio je protekle nedelje 0,7 odsto, na 891,2 poena, najviše zbog pada vrednosti akcija Naftne industrije Srbije (NIS),... Slab promet na Beogradskoj berzi

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi oslabio je protekle nedelje 0,7 odsto, na 891,2 poena, najviše zbog pada vrednosti akcija Naftne industrije Srbije (NIS), saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet na tržištu prošle nedelje iznosio je tek 0,9 miliona evra.

Akcije NIS-a su prvi put od novembra prošle godine oslabile 1,8 odsto, na 762 dinara, uz promet od svega 3,7 miliona dinara. Veliki pad investicione aktivnosti u NIS-u u velikoj meri je posledica previranja na svetskom finansijskom tržištu koja su cenu sirove nafte spustile na momente na oko 70 dolara po barelu, gde se poslednji put nalazila krajem 2021. godine.

Protekle nedelje najviše se trgovalo akcijom Dunav osiguranja, vrednost prometa je bila 10,5 miliona dinara uz blagi rast cene od 0,4 odsto na 1.182 dinara, ali je najveći deo prometa ostvaren po ceni od 1.200 dinara, iznad koje se ova akcija poslednji put nalazila, sredinom oktobra prošle godine.

Dunav osiguranje je, kako je navedeno, prošle godine, prema preliminarnim podacima ostvarilo dobit od 1,3 milijarde dinara, što je skoro upola slabije u odnosu na prethodnu godinu.

Akcije Messer Tehnogasa blago su se spustile na 13.261 dinar, uz promet od 2,8 miliona dinara, dok su ti vrednosni papiri gornjomilanovačkog Metalca pale 3,3 odsto, na 1.620 dinara, uz realizaciju trgovine od 1,4 miliona dinara.

Promet akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ iznosio je 1,6 miliona dinara, akcije su blago ojačale, na 1.865 dinara, dok su se prioritetne akcije Philip Morris-a ponovo vratile iznad nivoa od 7.000 dinara, ali uz minoran promet.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...