Aktivnost na tržištu i dalje ispod nivoa pre krize

Nastavljeno trgovanje niklom na Londonskoj berzi metala

BerzaNovacSvetU fokusu

27.3.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastavljeno trgovanje niklom na Londonskoj berzi metala Nastavljeno trgovanje niklom na Londonskoj berzi metala
Na Londonskoj berzi metala (LME) trgovanje niklom je nastavljeno po azijskom vremenu, što označava ključni korak u naporima da za oporavak tržišta nakon prošlogodišnjih... Nastavljeno trgovanje niklom na Londonskoj berzi metala

Na Londonskoj berzi metala (LME) trgovanje niklom je nastavljeno po azijskom vremenu, što označava ključni korak u naporima da za oporavak tržišta nakon prošlogodišnjih previranja.

Trgovinske aktivnosti u ponedeljak su bile usporene, sa ugovorima od 366 tona kojima se trgovalo do pola sedam ujutru po londonskom vremenu, u poređenju sa prosečnim dnevnim obimom trgovanja ove godine od oko 214.000 tona. Cene su pale za 0,7 odsto na 23.300 dolara po toni.

Trenutna cena nikla na Londonskoj berzi metala viša je za 0,25 odsto u odnosu na prethodni trgovački dan, pa se njime trguje po ceni od 22.517 dolara, navodi se na zvaničnom sajtu LME.

Više od godinu dana nakon što je obustavljeno trgovanje i otkazani poslovi vredni milijarde dolara kao odgovor na kratkotrajni pritisak usredsređen oko najvećeg proizvođača Tsingshan Holding Group, berza metala počela je da trguje niklom u jedan ujutru po londonskom vremenu.

Cene su porasle za 250 odsto za nešto više od 24 sata početkom marta 2022. godine, a najoštriji skok se dogodio u toku trgovanja po azijskom vremenu. Berza je ponovo otvorena nedelju dana kasnije, s tim što je otvaranje u Londonu otpočelo tek osam sati ujutru, piše Bloomberg.

Prvobitni plan je bio da nastavi azijsko trgovanje pre nedelju dana, ali je pokretanje ponovo odloženo zbog rizika od nestabilnosti do koje je došlo nakon što je otkriveno da deo tereta u skladištima sadrži kamenje umesto nikla.

Iz LME je saopšteno da tokom globalne revizije nisu uočeni nikakvi dodatni problemi. Kako se navodi u saopštenju, na berzi se nadaju da će prošireno radno vreme povećati obim trgovanja, olakšavajući arbitražu između ugovora iz Londona i Šangaja. 

Aktivnost na tržištu nikla je ostala znatno ispod nivoa pre krize, a nedostatak likvidnosti je doprineo povremenim oscilacijama cena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...