Ulagače umirile izjave Dženet Jelen o očuvanju sigurnosti bankarskih depozita

Američki berzanski indeksi završili trgovanje u plusu

BerzaNovacSvetVesti

24.3.2023 11:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Američki berzanski indeksi završili trgovanje u plusu Američki berzanski indeksi završili trgovanje u plusu
U dinamičnoj trgovini na Wall Street-u berzanski indeksi su porasli, pošto su uveravanja američke ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) da će se preduzeti... Američki berzanski indeksi završili trgovanje u plusu

U dinamičnoj trgovini na Wall Street-u berzanski indeksi su porasli, pošto su uveravanja američke ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) da će se preduzeti mere za očuvanje sigurnosti bankarskih depozita umirila ulagače.

Dow Jones indeks je porastao u četvrtak 0,23 odsto, na 32.105 bodova, S&P 500 za 0,3 odsto, na 3.948 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 odsto, na 11.787 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Sva tri američka berzanska indeksa promenila su smer u poslednjem satu trgovanja i, nakon izjava Dženet Jelen u Kongresu, završila u dan u pozitivnom području.

Ministarka je u parlamentu izjavila da su regulatori spremni da preduzmu dalje akcije kako bi stabilizovali američke banke. Time je donekle umirila bojazni investitora podstaknute kolapsom dve regionalne banke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ipak, povećanje kamatnih stopa koje sprovode centralne banke u zapadnom svetu kako bi suzbile galopirajuću inflaciju opteretilo je bankarski sektor, što se najbolje videlo s propašću Silicon Valley i Signature banke. Investitori su stoga i dalje zabrinuti u vezi situacije u američkim regionalnim bankama.

S&P 500 indeks bankarskog sektora pao je u četvrtak 1,2 odsto, na najniži nivo od novembra 2020. godine, te su sada njegovi gubici u odnosu na rekordni nivo u februaru prošle godine viši od 40 odsto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500, samo su komunikacioni i tehnološki završili trgovanje u plusu.

Na evropskim berzama u četvrtak je većina najvažnijih indeksa pala, nakon što je britanska centralna banka podigla kamatne stope 0,25 procentnih bodova.

Londonski FTSE indeks izgubio je 0,89 odsto, pa je na nivou od 7.499 bodova, a frankfurtski DAX 0,04 odsto, na 15.210 bodova. Pariski CAC je porastao 0,11 odsto, na 7.139 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...