problemi u bankama dovešće do pooštravanja uslova finansiranja

Wall Street loše reagovao nakon novog povećanja kamata Feda

BankeBerzaInvesticijeSvet

23.3.2023 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Wall Street loše reagovao nakon novog povećanja kamata Feda Wall Street loše reagovao nakon novog povećanja kamata Feda
Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale, nakon povećanja kamatnih stopa američke centralne banke i poruke njenog predsednika Džeroma Pauela (Jerome Powell),... Wall Street loše reagovao nakon novog povećanja kamata Feda

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale, nakon povećanja kamatnih stopa američke centralne banke i poruke njenog predsednika Džeroma Pauela (Jerome Powell), da u ovoj godini ne očekuje smanjenje kamata.

Dow Jones je skliznuo 1,63 odsto na 32.030 bodova, dok je S&P 500 pao 1,65 odsto na 3.936 poena, a Nasdaq indeks 1,6 odsto na 11.669 bodova.

Kao što se očekivalo, čelnici Federalnih rezervi (Fed) odlučili su na dvodnevnoj sednici da povećaju ključne kamate 0,25 procentnih poena, u rasponu od 4,75 do pet odsto, prenosi Mina.

To je već deveto povećanje kamata od kada je u martu prošle godine Fed počeo da zaoštrava monetarnu politiku, no tempo povećanja je usporen.

U saopštenju Feda naslućuje se da je zbog problema u nekim bankama moguće zaustavljanje u povećanju kamata, ali da će zbog visoke inflacije verovatno biti potrebno dodatno prilagođavanje monetarne politike.

Nakon saopštenja Feda, berzanski indeksi su porasli, no nakon poruka njegovog predsednika oštro su pali.

“Tržište je bilo ohrabreno nakon poruke Feda da je moguće zaustavljanje u povećanju kamata, no razočarao ga je Pauel koji je poručio da Fedu ruke nisu vezane i da će moći dodatno da poveća kamate ako to bude potrebno“, kazao je direktor u firmi Independent Advisor Alliance, Kris Zakareli (Chris Zaccarelli).

Pauel je, doduše, na konferenciji za medije naznačio da se proces podizanja kamata bliži kraju, ali da borba s inflacijom još nije gotova.

“U procesu vraćanja inflacije prema dva odsto još je dug put i verovatno će biti neravan“, kazao je predsedavajući Feda i poručio da osnovni scenario ne uključuje smanjenja kamata u ovoj godini.

To je razočaralo ulagače koji su očekivali da će Fed uskoro završiti proces povećanja, a do kraja godine započeti proces smanjenja kamata.

Pauel je poručio i da je bankarski sistem zdrav, ali da će problemi u nekim bankama dovesti do zaoštravanja uslova finansiranja. A zaoštravanje znači da će doći do smanjenja kreditiranja i potrošnje, a time do usporavanja rasta ekonomije, tumače analitičari.

Nakon dva dana rasta, S&P indeks bankarskog sektora pao je više od 3,5 odsto, jer je nekoliko regionalnih i lokalnih banaka, uključujući First Republic, i dalje pod pritiskom zbog nepoverenja klijenata.

Na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 odsto na 7.556 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,14 odsto na 15.216 poena, a pariski CAC 0,26 odsto na 7.131 bod.

 • ZVE84

  25.3.2023 #1 Author

  Naravno da je loše reagovao, kamate već koji put rastu!

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #2 Author

  A ko ne bi reagovao lose

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...