"uzroci nove krize nisu isti kao 2008. godine", napominje direktorka Citigroup

Nove tehnologije ubrzale bankrotiranja banaka

BankeInvesticijeNovac

23.3.2023 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nove tehnologije ubrzale bankrotiranja banaka Nove tehnologije ubrzale bankrotiranja banaka
Izvršna direktorka banke Citigroup Džejn Frejzer (Jane Fraser), rekla je da mobilne aplikacije i sposobnost potrošača da prenesu milione dolara sa nekoliko klikova na... Nove tehnologije ubrzale bankrotiranja banaka

Izvršna direktorka banke Citigroup Džejn Frejzer (Jane Fraser), rekla je da mobilne aplikacije i sposobnost potrošača da prenesu milione dolara sa nekoliko klikova na dugme predstavljaju veliku promenu u načinu na koji bankari upravljaju, a regulatori reaguju na rizik od bankrota.

Frejzer je izjavila da je brza propast banke Silicijumske doline (SVB) takođe otežala bankama da procene i pripreme ponude za preuzimanje njene imovine, prenosi Bloomberg.

Govoreći samo dve nedelje nakon što je zajmodavac sa sedištem u Kaliforniji propao pod teretom povlačenja desetina milijardi dolara rizičnog kapitala svojih klijenata, Frejzer je na događaju koji je organizovao Ekonomski klub u Vašingotnu istakla da je “na početku bilo samo nekoliko tvitova, a onda se čitava situacija odvila mnogo brže nego ikada pre u istoriji.”

“Iskreno, mislim da su regulatori uradili dobar posao u vrlo kratkom roku”, rekla je direktorka Citigroup.

Za samo 11 dana ovog meseca, četiri banke su propale, uključujući tri regionalna američka zajmodavca i švajcarskog finansijskog giganta Credit Suisse Group AG. Usred previranja na globalnim finansijskim tržištima, investitori su izgubili milijarde dolara.

Citigroup je bila među 11 banaka koje su se pridružile kako bi prošle nedelje obezbedile depozite u iznosu od 30 milijardi dolara za banku First Republic, u nastojanju da ojačaju ovog zajmodavca sa sedištem u San Francisku koji je suočen sa povlačenjem klijenata i smanjenjem kreditnog rejtinga.

Lideri Wall Streeta i američki zvaničnici traže plan spasavanja i istražuju mogućnost podrške vlade kako bi banka First Republic postala privlačnija za investitore ili eventualno nekog kupca.

Citigroup nije zainteresovan da preuzme First Republic, napominje Frejzer. Ona je odbila da komentariše trenutno stanje u njenom finansijskom gigantu, iako je rekla da kompanija “aktivno radi na izazovima sa kojima se trenutno suočava“.

Frejzer je naglasila da je niz propusta banaka izolovan, napominjući da su najveće američke banke i dalje dobro kapitalizovane.

“Govorimo o nekoliko banaka“, rekla je Frejzer. “Ovo nije nešto što se širi po celom bankarskom sistemu. Nije kao prošli put (2008. godine) i nije kreditna kriza. Ovo je situacija u kojoj nekoliko banaka ima problema i bolje je da se pobrinemo da to uklonimo u korenu.“

Tagovi
BANKE NOVAC SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.