Američki investitori pripremaju tužbu protiv Švajacarske

Vlasnici AT1 obveznica Credit Suisse banke angažovali advokate

BerzaNovacSvet

23.3.2023 12:31 Autor: Vladimir Jokanović 4

Vlasnici AT1 obveznica Credit Suisse banke angažovali advokate Vlasnici AT1 obveznica Credit Suisse banke angažovali advokate
Više američkih investitora banke Credit Suisse najavio je da će tužiti švajcarsku vladu za otpis obveznica AT1 u okviru hitne prodaje banci UBS. Švajcarski... Vlasnici AT1 obveznica Credit Suisse banke angažovali advokate

Više američkih investitora banke Credit Suisse najavio je da će tužiti švajcarsku vladu za otpis obveznica AT1 u okviru hitne prodaje banci UBS. Švajcarski regulator prethodno je saopštio da će AT1, koje se smatraju relativno rizičnim investicijama, biti svedene na nulu, dok će investitori u akcije dobiti isplate kao deo preuzimanja.

Dejvid Benamo (David Benamou), glavni investicioni službenik u Axiom Alternative Investments i vlasnik obveznica Credit Suisse, rekao je da će se pridružiti tužbi zajedno sa „verovatno većinom vlasnika obveznica“, prenosi CNBC. Advokatska kancelarija Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan okupila je međunarodni tim pravnika koji će eventualno podneti tužbu.

Kancelarija je saopštila da njen pravni tim vodi razgovore sa određenim brojem vlasnika AT1 obveznica Credit Suisse, koji predstavljaju značajan procenat ukupne nominalne vrednosti obveznica. Posle zajedničkog sastanka investitora sa advokatima biće odlučeno o pravnom načinu potraživanja obezvređene imovine.

Obveznice su nastale nakon globalne finansijske krize kao sredstvo za skretanje rizika sa poreskih obveznika. Otpis obveznica Credit Suisse predstavlja najveći gubitak ikada nanet investitorima u AT1. Odluka švajcarskih vlasti da promeni ranije uspostavljena pravila i da diskriminiše vlasnike AT1 obveznica u odnosu na investitore u kapital, opasna je zbog narušavanja poverenja u klasu imovine i preti potencijalnim prelivanjem na globalna tržišta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...