Među ostalim kupcima su stanovnici Austrije, Češke i Slovačke

Slovenci zauzeli prvo mesto po kupovini nekretnina u Hrvatskoj

EUNekretnineNovacRegion

22.1.2024 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Slovenci zauzeli prvo mesto po kupovini nekretnina u Hrvatskoj Slovenci zauzeli prvo mesto po kupovini nekretnina u Hrvatskoj
Prošle godine promet nekretninama je pao u 12 okruga, dok je u devet, uglavnom na severu i istoku zemlje, zabeležen veći broj prodaja nego... Slovenci zauzeli prvo mesto po kupovini nekretnina u Hrvatskoj

Prošle godine promet nekretninama je pao u 12 okruga, dok je u devet, uglavnom na severu i istoku zemlje, zabeležen veći broj prodaja nego 2022. godine, jedan je od podataka novog sveobuhvatnog portala Ministarstva finansija Hrvatske, što omogućava poređenje poreskih sistema zemalja EU, kao i brojne podatke o porezima na nacionalnom nivou.

Kada je reč o nekretninama, pregledom su obuhvaćene kupoprodaje za koje je Poreska uprava provela postupak utvrđivanja porezne osnovice, a proizilazi da ih je u Zagrebu prošle godine bilo 18.307 ili 7,2 odsto manje nego godinu ranije. Još veći pad zabeležen je u Splitsko-dalmatinskom okrugu, broj prodatih nekretnina pao je za deset odsto, na 10.497, piše Seebiz.

Najveće interesovanje za trgovinu nekretninama bilo je u Varaždinskom okrugu, promet je povećan za čak 52 odsto, na 5.309 sklopljenih ugovora, a sledi Šibensko-kninski okrug. U plusu su i Sisačko-moslavački, Bjelovarsko-bilogorski, Koprivničko-križevački, Brodskoposavski i Vukovarsko-sremski okrug.

Podaci Poreske uprave pokazuju da su se najviše kupovale „razne nekretnine“ – poslovne, proizvodne ili trgovinske zgrade/kompleksi i ugostiteljsko-turistički objekti. Slede poljoprivredno zemljište i stanovi, koji čine po oko 20 odsto ukupne prodaje, a na četvrtom mestu je građevinsko zemljište.

Prilikom kupovine nekretnina u Hrvatskoj poslednjih godina stranci su zauzimali značajno mesto, posebno u godini pre uvođenja evra, a podaci za prošlu godinu pokazuju blagi pad. To se, međutim, ne odnosi na komšije Slovence, koji su kupili 3.392 nekretnine, oko 100 više nego godinu ranije, zauzevši prvo mesto po broju kupljenih nekretnina u Hrvatskoj.

Godinu dana ranije u tom mestu je bilo Nemaca, među kojima je bio i veliki broj hrvatskih iseljenika. Prošle godine su kupili oko tri hiljade nekretnina, oko 20 odsto manje nego 2022. godine. Među ostalim zemljama, većina kupaca nekretnina u Hrvatskoj su stanovnici Austrije, Češke i Slovačke.

 • SABRINA

  22.1.2024 #1 Author

  Hrvatska ima raznolik reljef tako da ima i smisla za kupovinom nekretnine…pogotovo od kada je u EU.

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  22.1.2024 #2 Author

  A i sve je na prodaju

  Odgovori

 • ELLA

  23.1.2024 #3 Author

  Bogati moraju negde trositi pare. Primorje je odlicna investicija

  Odgovori

 • Faith

  31.1.2024 #4 Author

  kupuju i u srbiji u hrvatskoj

  Odgovori

 • Milicajac

  26.5.2024 #5 Author

  Pa ne mogu u Srbiji jer je preskupo…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...