Broj kupoprodajnih ugovora smanjen u poslednja dva kvartala

Pad cena nekretnina u 2024. za 20 odsto

Nekretnine

15.11.2023 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pad cena nekretnina u 2024. za 20 odsto Pad cena nekretnina u 2024. za 20 odsto
Broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji, pao je još jedan kvartal zaredom, odnosno manje ih je za 15,9 odsto u odnosu na prošlu... Pad cena nekretnina u 2024. za 20 odsto

Broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji, pao je još jedan kvartal zaredom, odnosno manje ih je za 15,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Dakle, kupaca za nekretnine u Srbiji nema, i sve ih je manje. Kako kažu stručnjaci, samim tim pad cena kvadrata u 2024. godini je gotovo siguran, a prve njegove naznake mogli bismo da vidimo već za tri do šest meseci.

Dok je u prvom polugodištu 2023. godine RGZ zabeležio 13 odsto manje kupoprodajnih ugovora na tržištu nekretnina u Srbiji, u trećem kvartalu se ta brojka povećala na 15,9 odsto.

Vladimir Đukanović, ekonomista i konsultant, kaže da je sasvim izvesno da će nakon ovakvog izveštaja cene kvadrata u narednom periodu morati da padaju.

“Smanjenje cena kvadrata sasvim je očekivano u narednom periodu jer je pao promet, a to znači da nema potražnje i cene moraju da padaju. U tom slučaju, potrebno je vreme od tri do šest meseci da se ove brojke koje pokazuju zvanični podaci odraze i na cenu. U ovom trenutku ponuda je nikada veća ali kupovina je stala. Prodavci i dalje drže cene i to se vidi po cenama kvadrata koje su i dalje nepromenljive, i biće potrebno da prođe neki vremenski period do pola godine gde će oni shvatiti da moraju da spuste cene. Videćemo koliko će pasti, ali očekujem od pet do 20 odsto”, kaže Đukanović, piše Blic Biznis.

Foto: Freepik.com / pch.vector

Đukanović objašnjava da je tokom pandemije korona virusa štampanje velike količine novca doprinelo da ljudi masovno ulažu u nekretnine, što je dovelo do „napumpavanja“ cena. Međutim, ističe da u narednom periodu sledi obrt trenda i zaokret cena u drugom pravcu.

Izveštaj portala Nekretnine.rs za oktobar, pokazuje da su cene kvadrata u svim većim gradovima u Srbiji skoro nepromenljive u odnosu na novembar mesec ove godine. Neke opštine zabeležile su i pad ali u minimalnom skoro neprimetnom procentu. Cene kvadrata i dalje su najviše u Beogradu dok ih sustižu cene stanova u Novom Sadu.

Prema tom izveštaju od svih većih beogradskih opština pad cena zabeležen je jedino na opštini Palilula, i to blizu četiri odsto, dok je na Vračaru, inače najtraženijoj lokaciji u Beogradu, kvadrat pao za manje od pola procenta.

U Novom sadu je samo jedna opština, Podbara, zabeležila pad cena za 0,44 odsto, dok je u Nišu kvadrat pao za 0,27 odsto na opštini Pantelej i Palilula. Gradska lokacija Pančevo je u istom periodu zabeležila pad kvadrata od 2,43 odsto.

Inflatorni pritisci u Srbiji i u EU nastavili su da slabe što se odražava i na tržište nepokretnosti u našoj zemlji. Udeo delimično regulisanog tržišta (promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti) u ukupnoj vrednosti, nastavlja da raste u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 32 odsto od ukupnog prometa u trećem kvartalu.

Poslednji izveštaj RGZ pokazuje da pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, u trećem kvartalu dolazi do još umerenijeg rasta cena stanova na nivou cele Srbije, a sudeći prema mišljenju struke, to je trend koji će se nastaviti u narednoj godini.

 • Cale

  19.11.2023 #1 Author

  Naravno da ce pasti cene, stranci što su kupili, kupili su, naši da su hteli po toj ceni da kupe ne bi imalo potrebe da u 2024 bude manja cena…

  Odgovori

 • colorida_cielo

  20.11.2023 #2 Author

  Konačno i to

  Odgovori

 • SABRINA

  22.11.2023 #3 Author

  I pored ovih podataka, malo sam skeptik po pitanju pada cena bilo čega a pogotovo nekretnina.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...