Trostruka sigurnost za uloženi kapital

Reosiguranja čuvaju klijente od odlaska u stečaj

OsiguranjePoslovanjeStečaj

21.4.2024 16:18 Autor: Ljiljana Begović 9

Reosiguranja čuvaju klijente od odlaska u stečaj Reosiguranja čuvaju klijente od odlaska u stečaj
Reosiguranje je neophodno i imaju ga sve ozbiljne osiguravajuće kuće, kako bi rizik preuzet od svojih klijenata podelile i umanjile za slučaj štete. Na... Reosiguranja čuvaju klijente od odlaska u stečaj

Reosiguranje je neophodno i imaju ga sve ozbiljne osiguravajuće kuće, kako bi rizik preuzet od svojih klijenata podelile i umanjile za slučaj štete. Na taj način eventualna šteta će biti naplativa iz više izvora, a ne samo iz jednog osiguranja.

Osiguravajuća društva koja se posebno bave životnim osiguranjem imaju čak i tri reosiguranja.

Dajana Petić iz agencije Dnd-Top Di u razgovoru za Biznis.rs kaže da je dobro što su reosiguranja najčešće strana koja štiti i preuzima rizik osiguravača u našoj zemlji.

“To je ona stara bakina priča koju svi razumeju – kad imamo jaja nikad ih ne nosimo u jednoj korpi, već barem u tri. Ako se desi šteta u jednoj, jaja u druge dve korpice će ostati cela i nepolupana i šteta će se nadomestiti”, objašnjava naša sagovornica na jednostavnom primeru šta je reosiguranje.

Kada je reč o osiguravajućim društvima, za njih reosiguranje znači prebacivanje rizika i sigurnosti u tri veća i kapitalno jača reosiguranja.

“Osiguravačima je rizično i nerado preuzimaju odgovornost da rade velike poslove koji podrazumevaju milionske sume, već za to uvek pitaju reosiguranje i na taj način se umanjuje rizik od dovođenja u pitanje da li će šteta biti plativa. Reosiguranje za svakog klijenta znači duplu ili trostruku sigurnost da sve što je osigurano, a posebno na veliku sumu za slučaj nekih neplaniranih a aktiviranih rizika, bude solventno i da šteta bude pokrivena. Tako se preduzeća čuvaju i od stečaja”, ističe Petić.

Osiguranje
Foto: Freepik

Na pitanje koliki značaj za klijente ima reosiguranje, naša sagovornica slikovito objašnjava da je reosiguranje za klijenta kao šlauf na velikom kruzeru.

“Kruzer je siguran koliko god je veliki, ali ako bi krenuo potop baš taj šlauf spašava život. Onda bi mornarska služba bilo reosiguranje broj dva, da te izvuče i rehabilituje, dok bi reosiguranje broj tri bio lekar – da se stacionirate i oporavite od nemilog događaja”, kaže Dajana Petić iz agencije Dnd-Top Di.

Ona savetuje da klijent uvek treba da pita i zna ko osigurava poslovanje jednog osiguravača.

“Idealno je – i najčešća praksa – da jedno osiguravajuće društvo nudi tri svetska reosiguravača, kao što to kod nas imaju Grawe osiguranje, Wiener, Merkur, Generali i Sava osiguranje. To što ove kuće imaju reosiguranje govori nam da osiguravajuća kuća koja ima toliko kapitala uvek ima svest o rizicima i nemilim događajima i sve svoje poslovanje osigurava na tri mesta, kod tri osiguravača, baš zbog finansijske sigurnosti i stabilnosti. Ovakav način razmišljanja bih preporučila svim klijentima”, savetuje Petić.

U Srbiji se reosiguranjem bave četiri društva. Na listi bonitetne kuće CompanyWall najveći dobitaš prema podacima iz 2022. godine, sa nepunih 595 miliona dinara (594.580.000) bilo je akcionarsko društvo za reosiguranje Dunav Re, osnovano 1977. godine pod nazivom Zajednica reosiguranja „Dunav Re“.

Najuspešnija preduzeća u delatnosti reosiguranja u 2022. godini
Naziv preduzećaUkupna dobitUkupni prihodi
DUNAV-RE A.D.O. BEOGRAD594.580.0003.919.409.000
GENERALI REOSIGURANJE SRBIJA a.d.o.136.186.000303.219.000
WIENER RE ADO BEOGRAD83.721.0001.332.394.000
DDOR RE ADO NOVI SAD-8.871.00035.948.000
CompanyWall Finansijski Asistent *svi podaci su za 2022. godinu, u dinarima

Kompanija Generali reosiguranje nalazi se na drugom mestu prema dobiti, sa poslovnim rezultatom od 136.186.000 dinara u 2022. godini.

Podaci iz prethodnih godina od 135.958.000 i 152.700.000 dinara, ostvarenih u 2020. odnosno 2021. godini, pokazuju stabilnost u poslovanju i ove kompanije.

Osnovana 2000. godine, firma povezuje matičnu kompaniju Generali Osiguranje Srbija a.d.o. i kompaniju Generali Osiguranje Montenegro a.d. sa Generali grupom i izabranim reosiguravačima sa svetskog tržišta. Preko Generali Reosiguranja Srbija, rizici preuzeti od Generali Osiguranja Srbija i Generali Osiguranja Montenegro direktno se plasiraju na inostrano tržište reosiguranja kod najbolje rangiranih reosiguravajućih kompanija. Krajnji cilj je maksimalno obezbeđenje portfelja obe osiguravajuće kompanije.

“Imajući u vidu pozitivne trendove na tržištu i odredbe Zakona o osiguranju, Generali Reosiguranje Srbija nastoji da obezbedi reosiguranje u zemlji pre plasmana na inostrano tržište za one vrste osiguranja koje ne ugrožavaju sigurnost poslovanja kompanije. Pritom se uzimaju u obzir visina limita odgovornosti, moguće posledice eventualne katastrofalne štete i potrebni nivo sigurnosti prilikom preuzimanja rizika”, navode iz ove kompanije.

Treće mesto najvećih dobitaša zauzela je kompanija Wiener Re, na osnovu dobiti iz 2022. godine od 83.721.000 dinara.

“Kao deo Vienna insurance group, najveće međunarodne osiguravajuće grupe u Austriji, u 2010. godini smo počeli saradnju sa klijentima van grupacije na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, dostižući vodeću poziciju na regionalnom tržištu sa bruto premijom od 30 miliona evra. Danas težimo ka iznosu od 100 miliona evra”, kažu iz kompanije Wiener Re.

 • HANA

  21.4.2024 #1 Author

  Dobro da postoji rešenje…

  Odgovori

 • BLIZANAC

  21.4.2024 #2 Author

  Reosiguranje je dosta dobra stvar

  Odgovori

 • SLAVICA

  21.4.2024 #3 Author

  Super

  Odgovori

 • SLAVICA

  21.4.2024 #4 Author

  Odlicna vest

  Odgovori

 • MASVIDAL

  21.4.2024 #5 Author

  super

  Odgovori

 • VALERIJA

  21.4.2024 #6 Author

  Pretpostvljam da se ne radi samo o jendokranom cilju već se pretpostavlja za obe strane.

  Odgovori

 • LAV

  21.4.2024 #7 Author

  Osiguranje je vazno u danasnje vreme.

  Odgovori

 • SENSEI

  22.4.2024 #8 Author

  Treba osigurati sve što je moguće, pogotovo nekretnine

  Odgovori

 • SANJA91

  23.4.2024 #9 Author

  Reosiguranje ima veliki značaj kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu osiguranja.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...