Tržište nekretnina – Ahilova peta najbogatije države u Evropi

Šveđani opterećeni stambenim kreditima, duplo više zaduženi od Nemaca ili Italijana

NekretnineNovac

15.9.2023 18:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Šveđani opterećeni stambenim kreditima, duplo više zaduženi od Nemaca ili Italijana Šveđani opterećeni stambenim kreditima, duplo više zaduženi od Nemaca ili Italijana
Mesecima je švedska vlada nastojala da umanji imovinsku krizu koja je ugušila poverenje u nordijsku državu, ponavljajući jednostavnu poruku: „Dok su neke kompanije u... Šveđani opterećeni stambenim kreditima, duplo više zaduženi od Nemaca ili Italijana

Mesecima je švedska vlada nastojala da umanji imovinsku krizu koja je ugušila poverenje u nordijsku državu, ponavljajući jednostavnu poruku: „Dok su neke kompanije u nevolji, zemlja nije.”

Sada se Heimstaden Bostad, investitor u nekretnine vredan 30 milijardi dolara, sa velikim brojem kuća od Stokholma do Berlina, bori sa krizom finansiranja vrednom više milijardi dolara, koja se vratila jednom od njegovih vlasnika – najvećem penzionom fondu u zemlji, piše Reuters.

To nesumnjivo podiže ulog za Švedsku, evropsku naciju koja je najteže pogođena globalnim propadanjem imovine izazvanim strmim rastom kamatnih stopa prošle godine koji je naglo okončao deceniju praktično jeftinog novca.

Švedska je jedna od najbogatijih država u Evropi i najjača nordijska ekonomija, ali ima Ahilovu petu – tržište nekretnina na kojem su banke pozajmile više od 360 milijardi dolara vlasnicima kuća. Opterećeni ovim stambenim kreditima, Šveđani su duplo više zaduženi od Nemaca ili Italijana.

Ranije ove godine, Međunarodni monetarni fond (MMF) označio je istorijski visoko zaduživanje domaćinstava u Švedskoj zajedno sa firmama za komercijalnu imovinu vođene dugom i njihovu zavisnost od lokalnih banaka kao rizik za finansijsku stabilnost.

Imovinska kriza se ubrzala ovog meseca kada je penzioni fond Alecta, koji poseduje 38 odsto udela u kompaniji Heimstaden Bostad, saopštio da je najvećem švedskom stanodavcu potreban novac i da bi mogao da doprinese.

Swedbank  procenjuje da bi trenutni manjak za Heimstaden Bostad mogao biti otprilike 2,7 milijardi dolara.

Švedski finansijski regulator pokrenuo je istragu zašto je i kako je penzioni fond Alecta uopšte uložio 4,5 milijardi dolara u imovinskog giganta. Njegove problematične investicije čine četiri procenta njenih sredstava.

 • HANA

  16.9.2023 #1 Author

  „Ladno al’ standard“ 🤡

  Odgovori

 • KIMCHI

  16.9.2023 #2 Author

  Pa doslo na red po standardu o kome ne razmisljaju

  Odgovori

 • mile

  17.9.2023 #3 Author

  Nema za njih zime

  Odgovori

 • MAXMAD

  17.9.2023 #4 Author

  Ladno a standard pao.

  Odgovori

 • GAGA

  17.9.2023 #5 Author

  Njihov standard..

  Odgovori

 • SHALIMAR

  17.9.2023 #6 Author

  Optereceni jesu,ali imaju standard i dobre plate tako da nisu ni u kakvom problemu…

  Odgovori

 • DUCA

  17.9.2023 #7 Author

  Svi se zadužuju.

  Odgovori

 • REA

  17.9.2023 #8 Author

  Ko bi rekao…

  Odgovori

 • COMILE

  18.9.2023 #9 Author

  Zaduzeni jesu, jer im se moze, imaju velike plate, nije im ovo Srbija,da ne mogu sebi da priuste

  Odgovori

 • Vale

  18.9.2023 #10 Author

  Verovatno im se isplati

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.