Nova finansijska realnost evropskog fudbala

UEFA osniva fond za pomoć klubovima u krizi

BankeNovac

19.10.2021 11:55 Autor: Vladimir Jokanović 1

UEFA osniva fond za pomoć klubovima u krizi UEFA osniva fond za pomoć klubovima u krizi
Nekoliko banaka i finansijskih institucija bori se za vodeću ulogu u pandemijskom fondu UEFA vrednom sedam milijardi evra. Potencijalni zajmodavci podnose predloge za finansiranje... UEFA osniva fond za pomoć klubovima u krizi

Nekoliko banaka i finansijskih institucija bori se za vodeću ulogu u pandemijskom fondu UEFA vrednom sedam milijardi evra. Potencijalni zajmodavci podnose predloge za finansiranje evropskih klubova, a među njima su banke Goldman Sachs i Macquarie Group, kao i investicioni fond Apollo.


UniCredit banka je takođe pokušala da bude deo fonda, ali nije ušla u uži izbor UEFA, prenosi Financial Times, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa procesom odabira kandidata. Prema istim izvorima, američka banka Citi takođe je zainteresovana za finansiranje fudbalskih klubova, ali nije jasno da li je na vreme podnela prijavu.

Novac iz fonda biće podeljen vrhunskim timovima koji učestvuju u takmičenjima pod okriljem UEFA. Evropska kuća fudbala planira da prikupi početne dve milijarde evra i da vremenom proširi fond na sedam milijardi, a novac će obezbediti banke i finansijske institucije. Prema navodima bankara finansiranje bi bilo „veoma jeftino“ za klubove, sa kamatnom stopom do dva odsto.

Prema navodima New York Timesa, UEFA je mesecima pregovarala sa bankama i privatnim kompanijama o stvaranju fonda. Pomoć bi najpre trebalo da bude dostupna klubovima koji se kvalifikuju za Ligu šampiona, Ligu Evrope i novu Ligu konferencija. UEFA je odbila da zvanično komentariše planove o osnivanju fonda.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

UEFA želi da stavi sredstva na raspolaganje što većem broju klubova koji učestvuju u njenim takmičenjima. Osnivanje fonda pokazuje da se sportske lige i vlasnici klubova sve više okreću finansijskim grupama za održavanje svog poslovanja, umesto na sopstvene nezavisne izvore prihoda, kao što je bila praksa u proteklim decenijama.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin upozorio je nedavno da se evropski fudbal suočava sa „novom finansijskom realnošću“ nakon što je pandemija zaustavila višegodišnji rast. Fond takođe pokazuje da vlasnici i organizatori takmičenja traže bolje uslove kreditiranja i finansiranja nego što klubovi pojedinačno to mogu da ostvare.

Foto: Pixabay.com

Finansije evropskih klubova ruinirane su pandemijom, jer su bili primorani da zatvore tribine za navijače ili da igraju pred limitiranim brojem posetilaca, a prema računici UEFA to je dovelo do ukupnog gubitka oko devet milijardi evra. Zbog ogromnih dugova i pada prihoda, Barcelona nije mogla da zadrži svog najboljeg igrala Lionela Mesija. Katalonski klub dužan je oko 1,3 milijarde evra, a očekuje da će ovogodišnji gubitak dostići oko 490 miliona evra.

Engleska Premijer liga, najbogatije nacionalno fudbalsko takmičenje, pretrpelo je u poslednjih godinu i po dana prvi pad prihoda od osnivanja 1992. godine. Prema podacima UEFA najhitnija obaveza klubova je namirivanje desetina miliona evra dugova za trgovanje igračima. Te obaveze su vitalni izvor prihoda malih i srednjih klubova čija je egzistencija ugrožena zbog nenaplaćenih dugova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...