U decembru kreće zamena novčanica

Uoči Božića čak 60 odsto bankomata u Hrvatskoj neće raditi

BankeNovacRegion

22.6.2022 10:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Uoči Božića čak 60 odsto bankomata u Hrvatskoj neće raditi Uoči Božića čak 60 odsto bankomata u Hrvatskoj neće raditi
Od prvog januara 2023. godine na nešto više od 3.000 bankomata, ili 60 odsto trenutno aktivne mreže bankomata u Hrvatskoj, građani će moći da... Uoči Božića čak 60 odsto bankomata u Hrvatskoj neće raditi

Od prvog januara 2023. godine na nešto više od 3.000 bankomata, ili 60 odsto trenutno aktivne mreže bankomata u Hrvatskoj, građani će moći da podignu prve evre, i to u apoenima od 10 i 20 evra, a na nekima i od 50 evra. Do 15. januara građanima će evri biti dostupni na svim bankomatima u zemlji.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 31. marta bilo je 5.049 aktivnih bankomata, a ta brojka u turističkoj sezoni svake godine prelazi 6.500. I guverner HNB-a Boris Vujčić potvrdio je da će sa prvim danom 2023. godine većina bankomata biti napunjena evrima, a do 15. januara svi, prenosi Jutarnji list.

U dogovoru sa bankama od 5. decembra ove godine Payten, kompanija koja održava 50 odsto ukupnog tržišta bankomata, na terenu kreće sa procesom njihovog prilagođavanja na uvođenje evra. Kako objašnjavaju u toj firmi, prema trenutnom dogovoru sa bankama, u prvoj fazi prilagođavanja konfigurisaće se 60 odsto bankomata.

Kako navode, to znači da će početkom decembra njihovi tehničari na terenu krenuti da obilaze i prilagođavaju bankomate na isplate u evrima.

Različita veličina novčanica

Građani će kune moći da podižu na oko 40 odsto bankomata koliko ih, prema trenutnom dogovoru, prelazi na evro u drugoj fazi prilagođavanja do 15. januara 2023 godine. Budući da Payten održava i POS uređaje, ističu da će oni sve vreme raditi na svim prodajnim mestima bez ikakvih prekida u procesu prilagođavanja na evro, što je svima važno tokom meseca uobičajene povećane praznične potrošnje.

„Na terenu pripremamo celu mrežu bankomata za prelazak na evro, a banke zatim bankomate pune novčanicama evra. Kada krenemo na teren, od petog do kraja decembra, 60 procenata mreže biće spremno na prelazak na evro, kako bi građani od 1. januara na bankomatima mogli da podižu prve evre. Od 15. januara svi bankomati u zemlji biće snabdeveni evrima. Banke su prema teritorijalnoj zastupljenosti odredile koji bankomati se prilagođavaju u prvoj, a koji u drugoj fazi“, objašnjava za Jutarnji list menadžer zadužen za ATM i POS mrežu u Paytenu Mario Majcen.

novac
Foto: Pexels.com

Puna zaštita bankomata za tri godine

Novčanice evra većih su dimenzija od kuna, te dolaze u drugačijim apoenima, pa softver bankomata mora da se nauči na nove denominacije, odnosno prelazak na evro. Uz novčanice od 10 i 20 evra u planu je postupno uvođenje isplate novčanica na bankomatima od 50 evra, a na pojedinim bankomatima i 100 evra.

Za razliku od bankomata, pojašnjava Mario Majcen, u radu POS uređaja ni u jednom trenutku neće biti prekida, jer se ti uređaji prilagođavaju preko softvera na daljinu. U kriznim scenarijima prelaska bankomata na evro očekuju se problemi na najviše jedan do dva odsto bankomata u celoj zemlji.

„S pripremama smo počeli još prošle godine, a Payten, osim bankomata, održava i POS terminale, tako da nas očekuje migracija i u tom segmentu, za šta su takođe pripreme u toku“, otkriva Majcen.

I opcija uplate evra na bankomatima za određene lokacije biće dostupna od 1. januara 2023. godine, a od 15. januara na svim lokacijama.

Budući da su bankomati najrašireniji izvor gotovog novca u Hrvatskoj, sve su češće meta napada i pokušaja pljački, pa je pitanje šta će se događati nakon uvođenja evra. Potpuno uvođenje sistema elektrohemijske zaštite na bankomatima predviđeno je u roku od tri godine od stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti novčanih institucija iż aprila 2021. godine.

Predviđeno je da će se elektrohemijska zaštita uvoditi na oko trećini eksternih bankomata godišnje, što bi preraspodelilo i olakšalo ukupan trošak njenog uvođenja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...