Osam od 11 sektora S&P 500 indeksa beleži rast

Wall Street beleži rast vrednosti akcija u komunikacionom i energetskom sektoru

BerzaNovacSvet

8.11.2022 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street beleži rast vrednosti akcija u komunikacionom i energetskom sektoru Wall Street beleži rast vrednosti akcija u komunikacionom i energetskom sektoru
Wall Street je u ponedeljak zabeležio rast vrednosti akcija, najviše u komunikacionom i energetskom sektoru, a u fokusu ulagača su izbori za američki Kongres.... Wall Street beleži rast vrednosti akcija u komunikacionom i energetskom sektoru

Wall Street je u ponedeljak zabeležio rast vrednosti akcija, najviše u komunikacionom i energetskom sektoru, a u fokusu ulagača su izbori za američki Kongres.

Dow Jones indeks beleži rast od 1,31 odsto, na 32.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,96 odsto, na 3.806 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 odsto, na 10.564 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabeležilo je rast, a najviše komunikacioni, 1,8 odsto, i energetski, 1,7 odsto. Najveći prinos imale su akcije kompanije Meta Platforms, čija je cena porasla za više od šest odsto nakon što je ova firma najavila otpuštanja koja će smanjiti troškove poslovanja.

Nakon višednevnog pritiska, cene akcija kompanija Alphabet i Microsoft porasle su iznad dva odsto.

U fokusu ulagača su međuizbori u Sjedinjenim Američkim Državama za Kongres, a ankete pokazuju da bi republikanci mogli da osvoje većinu i u Predstavničkom domu i u Senatu. Kontrola nad samo jednim domom Kongresa dala bi republikancima moć da zaustave zakonodavni program predsednika Džoa Bajdena (Joe Bidena), što bi u nekim segmentima odgovaralo tržištu kapitala.

Do rasta tržišta drugi dan zaredom došlo je zahvaljujući nadanjima ulagača da će Federalne rezerve (Fed) usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Nakon što je prošle nedelje Fed po četvrti put zaredom povećao ključne kamate za 0,75 procentnih poena, ulagači se nadaju da će u decembru kamate biti povećane za 0,5 procentnih poena.

Na tržištu novca sada se procenjuje da bi ključne kamate iduće godine mogle dostići pet odsto, iako su donedavne procene bile da će na vrhuncu ciklusa iznositi između 4,5 i 4,75 odsto.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Pritom je londonski FTSE indeks pao 0,48 odsto, na 7.299 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 odsto, na 13.533 boda. Pariski CAC je ostao na 6.416 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.