Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Srpski startap Bifrost osvaja region

Inovativna ambalaža za jednokratnu upotrebu po svim ekološkim standardima

EkologijaInovacijeMoja firmaPreduzetnik

14.10.2021 11:30 Autor: Stanislav Stanišić 6

Inovativna ambalaža za jednokratnu upotrebu po svim ekološkim standardima Inovativna ambalaža za jednokratnu upotrebu po svim ekološkim standardima
Startap kompanija Bifrost, koja je razvila proizvodni sistem jednokratne ambalaže i zamene za plastiku na bazi industrijske konoplje, predstavila je svoj projekat na Digitalnom... Inovativna ambalaža za jednokratnu upotrebu po svim ekološkim standardima

Startap kompanija Bifrost, koja je razvila proizvodni sistem jednokratne ambalaže i zamene za plastiku na bazi industrijske konoplje, predstavila je svoj projekat na Digitalnom samitu održanom u Podgorici. Mladi tim iz Jagodine do ove promocije došao je nakon što je pobedio u finalu Balkathon 2.0 takmičenja u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council).

Tim Bifrost osvojio je titulu najboljeg startapa u oblasti Zeleni gradovi i osim titule regionalnog pobednika iz ove oblasti dobio je i nagradu od 10.000 evra za dalji razvoj svog proizvoda.

Bifrost je tim koji teži da promeni posledice koje plastika ima na okruženje. Njihovo jedinstveno rešenje razvija zamenu za plastiku koja je u potpunosti biorazgradiva i kreirana od 100 odsto biomaterijala. Tim čine Nenad Jovanovski, tim lider, Mladen Stanković, zadužen za automatizaciju i digitalizaciju, Luka Ćebedžić, proces inženjer i Ana Trifković, glavna za razvoj biznisa.

“Zaista smo pozitivno iznenađeni uspehom i interesovanjem za naš proizvod. Na razvoju ideje radimo tek od februara ove godine. Kako nam je ovo prvo javno pojavljivanje sa ovim rešenjem, zaista nam puno znači za našu buduću motivaciju i dalji razvoj. Veoma se radujemo budućim poduhvatima i želimo da budemo kreatori rešenja koje će da ima pozitivan uticaj na životnu sredinu. Želimo da skrenemo pažnju da se na Balkanu ideje i kreiraju, a ne samo realizuju”, kaže za Biznis.rs tim lider Bifrosta Nenad Jovanovski.

On navodi da Bifrost samostalno organizuje ceo proizvodni proces i projektuje mašine koje se koriste za izradu, i dodaje da će im u daljem razvoju izuzetno značiti i sredstva od nagrade Startech takmičenja, u visini od 25.000 evra, koje je organizovao NALED u saradnji sa Vladom Srbije.

Bifrost razvija svoju filozofiju u tri pravca: ambalaža koja je namenjena svim firmama koje prave proizvode za jednokratnu upotrebu, pakovanja za tržišta za dostavu hranu i restorane i proizvodnja mašina namenjenih poljoprivrednicima koji uzgajaju industrijsku konoplju. Proizvodni proces je zaokružen, od polja sa industrijskom konopljom kao osnovnom sirovinom za izradu ambalaže, do proizvodnog pogona koji su zaposleni Bifrosta samostalno kreirali.

Tržište im se dodatno otvara jer od januara 2022. godine na teritoriji Evropske unije počinje zabrana korišćenja ambalaže za jednokratnu upotrebu od plastike, ali iz Bifrosta navode da imaju obavezu i potrebu da svoj proizvod plasiraju i u regionu.

„U Srbiji se samo 2,7 odsto plastike reciklira, tako da nam je cilj da unapredimo i našu životnu okolinu, jer proizvodimo materijal koji ima sve karakteristike plastike, ali koji može da se kompostira i koji je sa znatno kraćim rokom razgradnje“, ističe Jovanovski.

Prateći primenu industrijske konoplje, Jovanovski navodi da se od nje rade cigla i materijali za izolaciju u građevinskoj industriji, a u poslednje vreme i delovi u automobilskoj industriji.

Skup ekološki svesnih pojedinaca okrenutih prirodi do ideje je došao u nameri da pomogne zajednici i iskreno se zalažući za zaštitu životne sredine, a sve aspekte su mogli još bolje da sagledaju kao aktivni izviđači. Tim iz Jagodine okupio se na početku korona krize kada je na 3D štampaču radio vizire za medicinske radnike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...