Knjige će voditi samo registrovane profesionalne računovođe sa licencom

Kvalitet računovodstvenih usluga u Srbiji biće na svetskom nivou

AnalizaPoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusu

28.1.2021 14:11 Autor: Ljiljana Begović 0

Kvalitet računovodstvenih usluga u Srbiji biće na svetskom nivou Kvalitet računovodstvenih usluga u Srbiji biće na svetskom nivou
Usluge računovođa uskoro će moći da obavljaju samo preduzeća i preduzetnici koji su upisani u Registar. Evidencija upisa počela je od 1. januara ove... Kvalitet računovodstvenih usluga u Srbiji biće na svetskom nivou

Usluge računovođa uskoro će moći da obavljaju samo preduzeća i preduzetnici koji su upisani u Registar.

Evidencija upisa počela je od 1. januara ove godine, a svi koji se bave ovim poslom mogu da se upišu do početka 2023. godine. Uslov je da plate naknadu, ali i da imaju minimum jednog zaposlenog, sa punim radnim vremenom, koji poseduje licencu.

U skladu sa Međunarodnim standardima edukacije profesionalnih računovođa (IES 1-8) neophodno je sticanje sertifikata putem polaganja ispita, a zatim godišnje kontinuirano ažuriranje znanja i edukacija.

„Ispiti se polažu kod Saveza računovođa i revizora Srbije koji je punopravni član Međunarodne federacije računovođa (IFAC), po programu Nacionalnog računovodstveno-obrazovnog standarda ROS 31 – Profesionalno obrazovanje i usavršavanje računovođa“, kažu za Biznis.rs iz Saveza računovođa i revizora Srbije.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Polaganjem se stiču profesionalna zvanja: “Računovođa”, “Ovlašćeni računovođa” i “Ovlašćeni javni računovođa” (uslov za sticanje ovog, najvišeg, profesionalnog zvanja je prethodno stečeno profesionalno zvanje “Ovlašćeni računovođa”).

Sva tri profesionalna zvanja su podobna u smislu ispunjavanja uslova za dobijanje dozvole za rad (pravnih lica i preduzetnika za pružanje računovodstvenih usluga) a saglasno Zakonu o računovodstvu (“Službeni glasnik RS”, br. 73/19).

Sastanak i rad na laptopu
Foto: Unsplash.com

Neophodno polaganje minimum devet ispita

Osoba koja položi sve predviđene ispite (po devet ispita za prva dva profesionalna zvanja + pet ispita za “Ovlašćenog javnog računovođu”) pored sertifikata dobija i prvu, godišnju licencu o profesionalnoj osbosobljenosti koja se nadalje izdaje svake godine profesionalnom računovođi koji ostvari potrebnu kontinuiranu edukaciju (40 poena godišnje, odnosno 120 poena za tri godine).

„Na osnovu ostvarenih 40 poena (časova) kontinuirane edukacije godišnje, računovođe svake godine obnavljaju licencu i evidentiraju se u registru profesionalnih računovođa. Sertifikat je važeći uz posedovanje godišnje licence o profesionalnoj osposobljenosti“,, kaže za Biznis.rs, mr. Šćepan Šofranac iz Saveza računovođa i revizora Srbije.

Naš sagovornik smatra da će se na ovaj način poboljšati kvalitet računovodstvene profesije prema Međunarodnim standardima, i dodaje da se ovakve edukacije primenjuju u svim zemljama sveta.

„Po svim iskustvima za očekivati je značajno poboljšanje nivoa kvaliteta računovodstvenih usluga što će značajno doprineti i pouzdanosti i sigurnosti poslovanja privrednih subjekata kao i doslednijoj primeni računovodstvene i poreske regulative“, navodi Šofranac.

Porez
Foto: Pixabay.com

Iz Saveza računovođa i revizora Srbije navode da će se uvođenjem novih pravila, takođe poboljšati položaj profesionalnih računovođa u smislu ustanovljavanja jasnih uslova za obavljanje računovodstvene delatnosti i u značajnoj meri umanjiti problemi nelojalne konkurencije i poslovanja u sivoj zoni.

Na taj način promeniće se status profesionalnih računovođa u Srbiji po ugledu na najrazvijenije zemlje sveta, a što bi trebalo da doprinese i realnijem vrednovanju naknada za pružanje računovodstvenih usluga.

Detaljne informacije o sticanju i održavanju profesionalnih zvanja u računovodstvu dostupne su na sajtu www.srrs.rs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...