Uskoro se oglašava ponuda za 14 firmi

Na privatizaciju čeka još 76 državnih preduzeća

BiznisFirme u fokusuPreduzetnikU fokusu

8.6.2021 08:10 Autor: Miljan Paunović 0

Na privatizaciju čeka još 76 državnih preduzeća Na privatizaciju čeka još 76 državnih preduzeća
Sredinom ovog meseca, posle duže pauze, biće oglašena privatizacija 14 preduzeća za koja postoji interesovanje investitora, rekli su iz Ministarstva privrede za RTS. Istakli... Na privatizaciju čeka još 76 državnih preduzeća

Sredinom ovog meseca, posle duže pauze, biće oglašena privatizacija 14 preduzeća za koja postoji interesovanje investitora, rekli su iz Ministarstva privrede za RTS. Istakli su da je nadzor pokazao da su Galenika, Luka Novi Sad i PKB uspešno privatizovani.

Na spisku neudomljenih i dalje je 76 preduzeća.

Prema rečima Dragana Stevanovića, državnog sekretara Ministarstva pravde, realno je da se proda između 20 i 30 preduzeća.

„To pre svega zavisi od rešavanja nekih imovinsko-pravnih i finansijskih problema tih preduzeća“, rekao je Stevanović.

Kada je pre dve godine prodata Luka Novi Sad, ugovorna obaveza kupca bila je ulaganje 15 miliona evra, oni su najavili 35. U međuvremenu na dunavskoj obali novi putnički terminal, lučki kran, potiskivač broda.

„Prošla godina prošla je za DP World kao rekordna godina što se tiče pretovara, mi smo pretovarili 1,6 miliona tona, što je više nego ikada od kada Luka Novi Sad postoji“, napominje Maja Antolović, izvršna direktorka DP World Novi Sad.

Galenika je već izašla iz trogodišnjeg nadzora Ministarstva privrede.

„Na tržištima u regiji povećana je prodaja za jednu trećinu, dok je na tržištima Evrope, Bliskog istoka i Afrike izvoz dupliran. Proizvodnja je u ovom periodu povećana za 44 procenta“, ističe Jelena Parojčić, izvršna direktorka HR Galenika.

Kupac PKB se obavezao na ulaganje 30 miliona evra. U ministarstvu kažu da su dve trećine već uložene.

Korona je potpuno zaustavila privatizaciju, u međuvremenu je prodato samo nekoliko firmi u stečaju.

Među 14 preduzeća za koja se uskoro oglašava privatizacija su Lasta, Petrohemija, Sever-trans, Rudnik Kovin, PIM Ivan Milutinović i Jugoslovensko rečno brodarstvo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...