Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Većina privrednika pred bankrotom, ocenjuje udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije"

Preduzetnici zadovoljni ublažavanjem mera, ali traže naknadu za obustavu rada

AnalizaPoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusu

6.4.2021 11:27 Autor: Ljiljana Begović 0

Preduzetnici zadovoljni ublažavanjem mera, ali traže naknadu za obustavu rada Preduzetnici zadovoljni ublažavanjem mera, ali traže naknadu za obustavu rada
Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ ocenilo je da odluka o otvaranju bašti kafića i restorana predstavlja pozitivan korak ka potpunom ukidanju mera ograničenja... Preduzetnici zadovoljni ublažavanjem mera, ali traže naknadu za obustavu rada

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ ocenilo je da odluka o otvaranju bašti kafića i restorana predstavlja pozitivan korak ka potpunom ukidanju mera ograničenja za ugostiteljske objekte, ali smatra problematičnim to što ugostitelji pri donošenju odluke nisu konsultovani i što je ne prati odgovarajući paket državne pomoći.

„Nismo zadovoljni novim merama, jer su neprimenljive i jer ih ne prati ekonomski paket podrške. Ova odluka Kriznog štaba je dobra, ali takođe predstavlja problem to što su izuzeti oni koji nemaju bašte, dok im na naplatu stižu svi porezi i dugovanja kao da rade u normalnim uslovima“, kaže za Biznis.rs, Milena Amon predstavnica udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Najveću primedbu Udruženje iznosi na račun planova podrške privrednicima.

„Mere se ponovo donose bez učešća onih na koje se mere i odnose. Ponovo nije predviđen paket podrške koji bi delatnostima koje su već godinu dana pogođene merama  pomogao da prevaziđu krizu, što uključuje otpis poreza i doprinosa, ukidanje parafiskalnih nameta uvedenih usred krize, pokriće fiksnih troškova i bruto zarada, umanjenje lokalnih dažbina srazmerno ograničenjima i smanjenje PDV na  pet odsto u naredne dve godine“, objašnjava Amon.

Naša sagovornica dodaje da država ne uzima u obzir činjenicu da mnogi preduzetnici i danas posluju sa velikim poteškoćama.

„To se najviše vidi kroz delovanje Poreske uprave koja ukida reprograme i obračunava enormne kamate, ne uzimajući u obzir da privrednici iz ugroženih delatnosti nemaju odakle da plate kad ih država već godinu dana sprečava da normalno rade“, naglašava predstavnica Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Zatraženo je i da se hitno započne sa primenom uredbe namenjene ugroženim delatnostima, kojom je planirano pokriće fiksnih troškova i bruto zarada na način na koji je to učinila većina zemalja u EU.

Porez
Foto: Pixabay.com

Za nekoliko dana na naplatu dolazi i nova rata odloženog plaćanja dugovanog poreza i doprinosa pravnih lica, preduzetnika i poljoprivrednika.

Sva privredna društva, preduzetnici i preduzetnici poljoprivrednici koji su se prošlog leta opredelili za petomesečno odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, počeli su da vraćaju dugove 10. februara kada su morali da plate prvu ratu.

„Domaći privrednici i preduzetnici preopterećeni su nametima, zbog čega male zarade trpe prevelika opterećenja porezima i doprinosima od čak 60 odsto, zbog čega imamo najskuplje gorivo u regionu, a na računima za struju imamo najmanje struje sa uračunatim porezom na porez. Većina preduzetnika je zbog neadekvatne pomoći pred bankrotom“, navodi Amon.

Ona dodaje da Poreska uprava „svakodnevno vrši represiju prema domaćim privrednicima, obračunava kamate i izbacuje iz reprograma one koji su merama onemogućeni da rade, a u isto vreme naša država subvencioniše strane investicije sa 56.000 evra po radnom mestu“.

Iz Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednka Srbije“  napominju da još uvek čekaju na objavljivanje izveštaja inspekcija o rezultatima kontrole poštovanja mere, koja propisuje da se u hipermarketima i gradskom prevozu može nalaziti najviše jedna osoba na devet kvadratnih metara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...