Ističe rok za izmirivanje poslednje ovogodišnje rate

Ukoliko danas ne platite porez, obračunava se zatezna kamata

PoreziPreduzetnik

15.11.2021 08:01 Autor: Ljiljana Begović 0

Ukoliko danas ne platite porez, obračunava se zatezna kamata Ukoliko danas ne platite porez, obračunava se zatezna kamata
Danas, 15. novembra, ističe rok za plaćanje poslednje ovogodišnje, četvrte rate poreza na imovinu za sve poreske obveznike. Ukoliko pravna i fizička lica, kao... Ukoliko danas ne platite porez, obračunava se zatezna kamata

Danas, 15. novembra, ističe rok za plaćanje poslednje ovogodišnje, četvrte rate poreza na imovinu za sve poreske obveznike. Ukoliko pravna i fizička lica, kao i preduzetnici, ne izmire svoje obaveze, već od sutra počinje da se obračunava zatezna kamata.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji definiše da je kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode jednaka referentnoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije (NBS) plus 10 odsto. Ova kamata je veća za 10 procenata u odnosu na zateznu kamatu definisanu Zakonom o zateznoj kamati.

Važno je istaći da je reč o ukupnoj godišnjoj kamatnoj stopi, dok obračunski period kamate može biti i kraći i odnositi se na jedan dan ili mesec u godini. Mesečna kamatna stopa iznosi 1/12 godišnje kamatne stope.

Većina građana Srbije u toku godine dobije rešenja o iznosima poreza na imovinu za tekuću godinu od uprava za javne prihode lokalnih samouprava na teritoriji gde se nekretnine u njihovom vlasništvu nalaze, bilo u obliku pismenog izveštaja koje dostavljaju poštari, bilo u elektronskom obliku, preko usluge eSanduče.

Obveznici su dužni da ovaj porez za tekuću godinu akontaciono plaćaju po isteku 45 dana od početka svakog kvartala.

Ukupan godišnji iznos potrebno je podeliti na četiri jednaka dela i uplaćivati u predviđenim kvartalnim rokovima. A ukoliko poreski obveznici ne dobiju na vreme rešenja za tekuću godinu, predstavnici Uprave za javne prihode im preporučuju da podele prošlogodišnju sumu na četiri dela, te jedan deo uplate u zakonski predviđenom roku, a kad im stigne aktuelno rešenje da uplate eventualnu razliku, jer će im u suprotnom biti uračunata kamata.

Porez na imovinu je ove godine, zavisno od lokalne samouprave na kojoj se nekretnina nalazi, kao i lokacije, viši u odnosu na prošlogodišnji između pet i deset odsto. Svi ostali parametri su ostali isti. Ukoliko vlasnik stana ili kuće živi u nekretnini ima pravo na poreski kredit, odnosno plaća deset odsto manje u odnosu na iznos koji bi platio da je prijavljen na nekoj drugoj adresi. Pri utvrđivanju poreza na imovinu takođe je veoma važna starost nekretnine. Ukoliko je nekretnina starija, moguće je po tom osnovu umanjiti porez i do 40 odsto.

Porez na imovinu plaća se za sve nekretnine, čak i one u kojima je neuslovno živeti. Sve dok nekretnina postoji, porez se plaća, naglašavaju poreznici. Takođe, porez na imovinu neophodno je prijaviti i plaćati i za sve nelegalizovane objekte.

Sve poreske obaveze proveravaju se na dva mesta: u filijali poreske uprave u mestu prebivališta fizičkog lica, odnosno sedišta pravnog lica, i u lokalnoj poreskoj administraciji u mestu prebivališta fizičkog lica odnosno sedišta pravnog lica.

Poreske obaveze u novembru

Polovina meseca, odnosno 15. novembar, je datum do kada ističe rok za podnošenje dokumentacije i plaćanje poreza za veliki deo poreskih obveznika. Poreska prijava, kao i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec podnosi se na obrascu PP OD-O. Do istog datuma obavezno je i plaćanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

Svi koji se bave samostalnom delatnošću moraju da plate akontaciju poreza i doprinosa na prihode. Svoje poreske obaveze treba da namire i sveštenici i verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri. Obavezno je i plaćanje doprinosa za samostalne umetnike, kao i za poljoprivrednike za četvrti kvartal 2021. godine.

Današnji dan je poslednji rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...