Uključivanje u zonu „roming kao kod kuće"

Evropska komisija predložila ukidanje naknada rominga za Moldaviju

U fokusu

1.9.2023 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska komisija predložila ukidanje naknada rominga za Moldaviju Evropska komisija predložila ukidanje naknada rominga za Moldaviju
Evropska komisija (EK) je usvojila predlog da se u Sporazum o pridruživanju Evropske unije i Moldavije uključi roming, čime bi bili ukinuti dodatni troškovi... Evropska komisija predložila ukidanje naknada rominga za Moldaviju

Evropska komisija (EK) je usvojila predlog da se u Sporazum o pridruživanju Evropske unije i Moldavije uključi roming, čime bi bili ukinuti dodatni troškovi za prenos mobilnih podataka.

„Kada se završe svi neophodni koraci, posetioci iz Moldavije u EU će moći da koriste svoje mobilne telefone po istim cenama kao da su u Moldaviji, dok će putnici iz EU imati ista prava kada posećuju Moldaviju“, saopštila je EK, a prenosi Beta.

Uključivanje Moldavije u zonu „roming kao kod kuće“ deo je Prioritetnog akcionog plana dogovorenog u junu ove godine. Plan predstavlja mapu puta za primenu Detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine između EU i Moldavije (DCFTA) i dalju integraciju te zemlje u jedinstveno tržište EU.

„Današnji korak prati Zajedničku deklaraciju telekom operatera u EU i Moldaviji od 31. maja o dobrovoljnom smanjenju roming tarifa od 1. januara 2024. godine“, navodi se u saopštenju.

Komisija će, ističe se, dozvoliti da se ažurira Sporazum o pridruživanju EU i Moldavije dodavanjem najnovijeg zakonodavstva EU o telekomunikacijama i poštanskim uslugama.

Predlog EK treba da odobri Savet EU, a zatim Komitet za pridruživanje EU-Moldavija treba da donese zajedničku odluku.

Moldavija je status kandidata za članstvo u EU dobila u junu 2022.

Za građane zemalja Zapadnog Balkana će od 1. oktobra u EU biti smanjene cene usluga prenošenja podataka u romingu, u skladu sa Deklaracijom o romingu koja je potpisana u decembru 2022. na samitu u Tirani.

 • VALERIJA

  3.9.2023 #1 Author

  To bi bilo odlično da se sprovede i u ostalim evropskim državama.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.