Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
NOVI TRGOVINSKI SPORAZUM BEOGRADA SA LONDONOM UVODI STARA PRAVILA

Iznosi carina vraćaju se na nivo pre Brexita

AnalizaIzdvajamoU fokusu

25.4.2021 13:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

Iznosi carina vraćaju se na nivo pre Brexita Iznosi carina vraćaju se na nivo pre Brexita
Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Velike Britanije u prva dva meseca ove godine iznosila je 79 miliona evra, što je za 20 odsto manje u... Iznosi carina vraćaju se na nivo pre Brexita

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Velike Britanije u prva dva meseca ove godine iznosila je 79 miliona evra, što je za 20 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz je bio manji za 10 odsto, a uvoz za oko 24 procenta, uz suficit od 24,6 miliona evra, koji je ostvarila Srbija, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Od Brexita 1. januara u međusobnoj trgovini dve zemlje prestale su da važe odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je rezultiralo smanjenjem aktivnosti, kao i u slučaju trgovinske razmene između Velike Britanije i ostalih zemalja. Povratak na stari način poslovanja trebalo bi da omogući novi Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji Beograda i Londona od 16. aprila.

“Trgovinski deo Sporazuma fokusiran je na očuvanje ranije uspostavljenih veza u okviru SSP, formiranje zone slobodne trgovine, očuvanja povlašćenih uslova u trgovini i dalju liberalizaciju“, navedeno je u izjavi Privredne komore Srbije (PKS) za Biznis.rs. Ovaj akt treba da doprinese povećanju trgovine i investicija, jačanju saradnje i privrednih veza, kao i većem srpskom izvozu na britansko tržište posebno prehrambenih proizvoda, kao i proizvoda gumarske, tekstilne i metalne industrije.

Kamioni
Foto: Pixabay.com

Za poslovnu zajednicu Srbije to praktično znači da će se iznosi carina prilikom uvoza i izvoza, vratiti na nivo iz perioda kada je Velika Britanija bila članica EU. Sporazum će, kako se očekuje, doprineti i povećanju spoljnotrgovinske razmene dok će kompanije iz Srbije zadržati poziciju respektabilnog dobavljača na zahtevnom ostrvskom tržištu.

Prema navodima PKS u 2020. godini ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i Velike Britanije iznosila je 529,3 miliona evra, što je bilo za pet odsto manje u odnosu na 2019. godinu. U ovom periodu Srbija je ostvarila suficit od 53,5 miliona evra, a pokrivenost izvoza sa uvozom, bila 122,5 procenata.  

Foto: Tanjug

Velika Britanija je na 21. mestu izvoznih destinacija Srbije, a na 24. mestu po uvozu. Vrednost ostvarenog robnog izvoza u 2020. godini bila je 291,4 miliona evra. To je za 10,5 odsto manje smanjenje odnosu na 2019. godinu, a za isti period uvezeno je robe u vrednosti od 237,9 miliona evra, što je povećanje za 2,7 procenata u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

U međunarodnoj trgovini sa Velikom Britanijom, dominira razmena uslugama, pa je za 12 meseci 2020. godine izvoz usluga Srbije bio u vrednosti od 518 miliona evra dok je uvoz usluga iz Velike Britanije bio 354 miliona evra. U tom periodu Velika Britanija je, prema podacima Narodne banke Srbije, bila na trećem mestu po vrednosti razmene usluga sa Srbijom, iza Nemačke i SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...