pozitivan trend u kini i sad

Izvoz popravio raspoloženje nemačke automobilske industrije

AutomobiliU fokusu

3.4.2024 15:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Izvoz popravio raspoloženje nemačke automobilske industrije Izvoz popravio raspoloženje nemačke automobilske industrije
Bolje izvozne perspektive podigle su raspoloženje nemačke automobilske industrije. Indikator ekonomskog instituta Ifo je u martu bio najviši od maja prošle godine.    Sa... Izvoz popravio raspoloženje nemačke automobilske industrije

Bolje izvozne perspektive podigle su raspoloženje nemačke automobilske industrije. Indikator ekonomskog instituta Ifo je u martu bio najviši od maja prošle godine.   

Sa -5,8 poena bio je 4,1 poen viši nego u februaru, pokazalo je istraživanje minhenskog instituta.

„Čini se da je nemačka auto-industrija napokon izašla iz konjunkturne krize iz druge polovine 2023. i da ponovo sa više optimizma gleda u budućnost“, rekla je ekspertkinja Ifo Anita Velfl (Wölfl), prenosi DPA.

Odlučujući motor te promene bilo je poboljšanje izgleda za budućnost, koji se sa -29,5 popravio na -18,7 i više nije tako negativan kao prošle godine.  

Međutim, u tom sektoru se procena sadašnje situacije lagano pokvarila sa 11,9 na 8,1 poen.

Prema navodima instituta Ifo, posebno su optimistična očekivanja od izvoza. Jedan od razloga je verovatno pozitivan trend u SAD i Kini, a to su dva najveća izvozna tržišta nemačke automobilske industrije. Uz to, ohrabruje i što sada ima samo manjih problema u lancima snabdevanja.

„Tu se pokazuje da su se isplatili napori koje je nemačka automobilska industrija uložila da bi stvorila robusnije lance snabdevanja“, rekla je Velfl.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...