Novi obnovljivi izvor energije na pomolu?

Od atmosfere Marsa može da se pravi raketno gorivo

EkologijaLifestyleU fokusuZanimljivosti

27.9.2021 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Od atmosfere Marsa može da se pravi raketno gorivo Od atmosfere Marsa može da se pravi raketno gorivo
Naučnici tvrde da su razvili „trik“ uz čiju pomoć marsovski vazduh može da se pretvori u raketno gorivo – i da je toliko efikasan... Od atmosfere Marsa može da se pravi raketno gorivo

Naučnici tvrde da su razvili „trik“ uz čiju pomoć marsovski vazduh može da se pretvori u raketno gorivo – i da je toliko efikasan da svemirska letelica ne bi morala uopšte da nosi dodatno gorivo za svoju misiju povratka na Zemlju.

Reaktor koji koristi nove hemijske katalizatore može efikasno pretvoriti ugljen-dioksid u metan i etilen, u osnovi pretvarajući glavnog izazivača efekta staklene bašte u gradivnu „tikvo“ za goriva, skladištenje energije i plastiku, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications ranije ovog meseca.

Zanimljivo je da je ovakvo stvaranje metana nalik mehanizmu koji Međunarodna svemirska stanica već koristi za pretvaranje osiromašenog vazduha u gorivo, ali vodeći autor studije i hemijski inženjer Univerziteta u Sinsinatiju Jingđi VU (Jingjie Wu) ima ambicioznije ciljeve: kaže da bi reaktor mogao da pretvori Marsovu atmosferu bogatu ugljen-dioksidom u raketno gorivo, bilo za povratak posade na matičnu planetu ili kako bi  im se pomoglo da putuju još dalje od kuće.

„To je kao benzinska pumpa na Marsu“, rekao je Vu u saopštenju za javnost. „Mogli biste lako pumpati ugljen-dioksid kroz ovaj reaktor i proizvoditi metan za raketu.“

Vu kaže da bi misija na Mars trebalo da nosi samo upola manje goriva, drastično smanjujući težinu svemirske letelice i čineći buduće međuplanetarne svemirske letove jeftinijim i efikasnijim. Ali sistem takođe ima važnu upotrebu ovde na Zemlji, dodao je on.

Naime, on svoju tehnologiju vidi kao način uklanjanja ugljen-dioksida i iz Zemljine atmosfere, pomažući u ublažavanju negativnih efekata klimatskih promena i predlažući upotrebu u korist dobijanaj novih izvora energije ili hemijski gradivnih materijala. Tvrdi da bi njegova konverzija ugljen-dioksida u metan mogla čak poslužiti i kao neka vrsta hemijske baterije koja bi se, time, uključila u postojeću trku pronalaženja novih obnovljivih izvora energije.

 • Tina

  4.10.2021 #1 Author

  Jos mnogo toga ce se otkriti na marsu

  Odgovori

 • ZOKA

  18.1.2022 #2 Author

  Ko zna sta ce se jos otkriti na marsu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...