Dodela filmske nagrade ove godine tek krajem aprila

Oskar vredi samo jedan dolar, ali zato donosi puno slave

ManifestacijeU fokusu

14.2.2021 17:00 Autor: Marko Miladinović 0

Oskar vredi samo jedan dolar, ali zato donosi puno slave Oskar vredi samo jedan dolar, ali zato donosi puno slave
Ove godine dodela najprestižnije nagrade za filmsko stvaralaštvo u svetu biće održana kasnije nego ikada, naravno zbog situacije izazvane korona virusom. Spisak nominovanih filmova... Oskar vredi samo jedan dolar, ali zato donosi puno slave

Ove godine dodela najprestižnije nagrade za filmsko stvaralaštvo u svetu biće održana kasnije nego ikada, naravno zbog situacije izazvane korona virusom. Spisak nominovanih filmova u svim pojedinačnim kategorijama biće objavljena tek 15. marta, a sama svečanost dodele oskara trebalo bi da bude organizovana u nedelju 25. aprila – kako se u ovom trenutku priželjkuje – pred ispunjenom dvoranom Dolby Theatre u Los Anđelesu, te multimilionskim auditorijumom direktnog TV prenosa u 220 zemalja širom planete. Ranijih godina, oskari bi bilo dodeljivani već u februaru.

Prvo sužavanje liste kandidata za neke od takmičarskih kategorija već je obavljeno i saopšteno. Između ostalih, sada znamo kako izgleda konkurencija u grupi dokumentarnih filmova, kao i filmova koji su snimljeni u državama van engleskog govornog područja.

Ova potonja kategorija je poslednjih dana dosta zaokupljala domaću javnost, više iz političkih nego umetničkih razloga, i veliko je pitanje kakve će biti dalje reakcije, imajući u vidu da se u užoj konkurenciji našlo delo bosanske rediteljke Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, ali i da mu čuveni holivudski časopis Variety, kao i pojedine kladionice koje su požurile da brže-bolje izbace svoje kvote, daju dosta dobre šanse. Zapravo, odmah iza vodećeg kandidata, danskog filma “Druk” (“Druga šansa”), sa sjajnim Madsom Mikelsenom (Mads Mikkelsen) u glavnoj ulozi sredovečnog alkoholičara.

Što se tiče dokumentaraca, “mrtva trka” se vodi između filmova “Dick Johnson is Dead” i “Time”.

No, iako nisu objavljene nominacije u najzvučnijim segmentima, poput najboljeg filma, režije, scenarija i glumaca, kladionice i kritičari se već uveliko utrkuju svojim prognozama. Tako, raniji favorit da ponese titulu najboljeg filma, “Nomadland” rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao), sada po šansama ima konkurenciju u vidu “The Trial of Chicago 7” Arona Sorkina (Aaron Sorkin), prekaljenog veterana televizijskih serija, koji je Oskara za najbolji scenario već dobio za “The Social Network” iz 2010. godine.

Foto: Nomadland, Youtube PrintScreen

Pored ova dva filma, konsenzus kritičara postoji da će “Mank” Dejvida Finčera (David Fincher), “Minari” Lija Isaka Čanga (Lee Isaac Chung) i “Da 5 Bloods” Spajka Lija (Spike Lee) podeliti glavne nagrade u nekom odnosu.

Sve ove najave ipak treba uzeti sa rezervom jer su u pitanju, pre svega, procene na osnovu dosadašnjih kritika i ranijih dobijenih nagrada. Treba uzeti u obzir da američka Filmska akademija (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) ima preko sedam hiljada članova sa pravom glasanja, te da se tek ulazi u napetu završnicu, kada će i svako lobiranje putem medija, kao i lični utisci, koji ne moraju da se slažu sa dominantnim stavom kritike, i te kako imati udela u krajnjem rezultatu.

Bezvredni Oskar

Oskari će ove godine biti dodeljeni po 93. put. Nikada do sada, od 1929. godine pa do danas, ta svečanost nije preskočena, pa čak ni zbog Drugog svetskog rata.

Sama statueta je godinama prilagođavala svoj izgled, veličinu i gramažu. Jedan Oskar danas teži 3,85 kilograma i načinjen je od bronze, iako premazan 24-karatnim zlatom.

Pošto je bilo slučajeva kada su nekadašnje filmske zvezde, zbog svog raskalašnog života koji je uključivao najčešće alkoholizam i rasipništvo, bile prinuđene da prodaju svoje trofeje, a među njima čak i osvojene oskare, Filmska akademija je donela propis, zajedno sa američkom administracijom, da ima pravo preče kupovine.

Drugim rečima, svaki oskar koji će izaći iz ruku originalnog vlasnika, iz ma kog razloga, prvo treba da bude ponuđen Akademiji, i to po ceni od jednog dolara, kako se ne bi pravile tržišne malverzacije, čak iako je proizvodna cena jedne statuete mnogostruko veća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...