PLASTIČNI OTPAD GUŠI ŽIVOTNU SREDINU U SRBIJI Za dve godine reciklirano samo dva odsto ambalaže

AnalizaEkologijaU fokusu

11.1.2021 14:03 Autor: Ljiljana Begović 1

PLASTIČNI OTPAD GUŠI ŽIVOTNU SREDINU U SRBIJI Za dve godine reciklirano samo dva odsto ambalaže PLASTIČNI OTPAD GUŠI ŽIVOTNU SREDINU U SRBIJI Za dve godine reciklirano samo dva odsto ambalaže
U Republici Srbiji je u periodu od 2017. do 2019. godine proizvedeno 897 hiljada tona plastičnog otpada, od čega 831 hiljada tona komunalnog plastičnog... PLASTIČNI OTPAD GUŠI ŽIVOTNU SREDINU U SRBIJI Za dve godine reciklirano samo dva odsto ambalaže

U Republici Srbiji je u periodu od 2017. do 2019. godine proizvedeno 897 hiljada tona plastičnog otpada, od čega 831 hiljada tona komunalnog plastičnog otpada.

„U Srbiji ne postoji sistemski organizovano odvojeno sakupljanje otpada, tako da je za dve godine reciklirano samo dva odsto komunalnog plastičnog otpada (14 hiljada tona). Ne ostvaruju se privredne koristi koje bi doneo cirkularni pristup, jer se plastika gubi nakon što postane otpad, a istovremeno nanosi velike štete životnoj sredini“, navodi se u saopštenju Državne revizorske institucije.

Loša i neadekvatna koordinacija između subjekata sistema upravljanja ambalažnim otpadom, kao i proizvođači ambalaže koji nedovoljno ulažu u sistem odvojenog sakupljanja otpada, ima za posledicu nisku stopu reciklaže komunalnog ambalažnog otpada.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„Jedinice lokalne samouprave nisu u potpunosti uspostavile odvojeno sakupljanje komunalnog otpada, sprovodile obrazovne i informativne aktivnosti o značaju reciklaže, preduzimale mere za zaštitu imovine i uključivanje neformalnih sakupljača u postojeći sistem sakupljanja otpada“, navodi Državna revizorska institucija.

U saopštenju se navodi da ne postoje tačni i pouzdani podaci o proizvodnji i upravljanju komunalnim otpadom, što može dovesti do donošenja neopravdanih strateških odluka o izboru načina upravljanja otpadom.

Takođe, Ministarstvo zaštite životne sredine nije sprovodilo inspekcijski nadzor nad radom operatera upravljanja ambalažnim otpadom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...