Jačanje odbrane od sajber napada na finansijske institucije

Potpisan sporazum Udruženja banaka Srbije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal

Hi-techU fokusu

19.10.2023 11:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potpisan sporazum Udruženja banaka Srbije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal Potpisan sporazum Udruženja banaka Srbije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal
Udruženje banaka Srbije (UBS) i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal potpisali su sporazum o saradnji, čiji je cilj da pomogne jačanju svesti o rizicima... Potpisan sporazum Udruženja banaka Srbije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal

Udruženje banaka Srbije (UBS) i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal potpisali su sporazum o saradnji, čiji je cilj da pomogne jačanju svesti o rizicima u digitalnom prostoru, odnosno jačanju kapaciteta u zaštiti od visokotehnološkog kriminala.

Sporazumom je predviđeno da dve strane razmenjuju informacije o aktuelnim rizicima i novim oblicima visokotehnološkog kriminala, kao i o trendovima u tehnologiji borbe protiv ovakve vrste krivičnih dela koja se tiču finansijskog sistema.

Kako navode iz UBS sporazum predviđa i koordinirano delovanje dve institucije u trenutku kada se kao objekat napada u digitalnoj sferi nađu finansijske ustanove, ili korisnici njihovih usluga.

“Ovaj sporazum predstavlja važan korak napred u toj aktivnosti, jer finansijski sektor spaja sa najvažnijom karikom, koja se u pravosudnom sistemu bavi ovom vrstom kriminala. Sa ovim sporazumom još važnija postaje uloga Finansijskog CERT-a koji je zvaničan kanal za povezivanje finansijskih institucija sa drugim nadležnim državnim telima. Rezultat današnjeg sporazuma je bolja zaštita i banaka i korisnika bankarskih usluga od sve sofisticiranijih napada na njihovu digitalnu bezbednost“, kaže Marina Papadakis, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže da su javna tužilaštva u Srbiji svesna rizika koje savremeno poslovanje u oblasti finansija donosi, kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

“Sporazum sa Udruženjem banaka Srbije predstavlja značajni pomak napred u saradnji između Posebnog javnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal i banaka koje posluju u Srbiji, posebno sa aspekta praćenja novih trendova u izvršenju krivičnih dela, koja potiču iz složenih finansijskih prevara, kao i u korišćenju digitalnih i kriptovanih sredstava plaćanja i investiranja. Javna tužilaštva u Srbiji će nastaviti da sa posebnom pažnjom prate ovu oblast i da u istoj deluju u skladu sa krivičnopravnim ovlašćenjima koja imaju“, smatra Branko Stamenković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...