vetar prednjači ispred solarne i energije biomase

Udeo obnovljive energije u Belgiji raste iz godine u godinu

Firme u fokusuU fokusu

25.2.2023 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Udeo obnovljive energije u Belgiji raste iz godine u godinu Udeo obnovljive energije u Belgiji raste iz godine u godinu
Belgijsko ministarstvo privrede objavilo je da je 2021. godine udeo obnovljive energije u konačnoj potrošnji energije u zemlji bio 13,01 odsto. Belgija svake godine... Udeo obnovljive energije u Belgiji raste iz godine u godinu

Belgijsko ministarstvo privrede objavilo je da je 2021. godine udeo obnovljive energije u konačnoj potrošnji energije u zemlji bio 13,01 odsto.

Belgija svake godine povećava svoj udeo obnovljive energije u potrošnji energije i da bi to postigla, kupuje energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora od drugih država članica, prenosi SEEbiz.

Naftni proizvodi zadržali su svoju dominantnu poziciju i činili su 45,9 odsto konačne potrošnje energije u Belgiji te godine.

Ovako veliki udeo može se objasniti oštrom zimom čiji je učinak bio posebno izražen u potrošnji prirodnog plina. Što se tiče proizvodnje energije u zemlji, obnovljivi izvori su činili 24 procenta ukupne energije, a nuklearni 70,4 odsto.

Više od polovine obnovljive energije, 52,8 odsto, dolazi iz energije vetra, dok je solarna energija bila drugi izvor s 24,7 procenata proizvodnje. Na trećem mestu je čvrsta biomasa s 12,2 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...