ZADUŽIVANJE SRBIJE PO VIŠIM KAMATAMA OČEKIVANO Buduće pozajmice zavisiće od više faktora, ocenjuje analitičar Sofijanić za Biznis.rs

IntervjuIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

19.6.2020 11:35 Autor: Marija Jovanović

ZADUŽIVANJE SRBIJE PO VIŠIM KAMATAMA OČEKIVANO Buduće pozajmice zavisiće od više faktora, ocenjuje analitičar Sofijanić za Biznis.rs ZADUŽIVANJE SRBIJE PO VIŠIM KAMATAMA OČEKIVANO Buduće pozajmice zavisiće od više faktora, ocenjuje analitičar Sofijanić za Biznis.rs
Srbija je prošlog meseca izašla na međunarodno finansijsko tržište i prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra. Na taj način naša zemlja... ZADUŽIVANJE SRBIJE PO VIŠIM KAMATAMA OČEKIVANO Buduće pozajmice zavisiće od više faktora, ocenjuje analitičar Sofijanić za Biznis.rs

Srbija je prošlog meseca izašla na međunarodno finansijsko tržište i prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra. Na taj način naša zemlja jedina je u Evropi koja je u vreme pandemije korona virusa izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti.

Prošlomesečno zaduživanje Srbije izdavanjem sedmogodišnje evroobveznice u vrednosti dve milijarde evra sa godišnjim kuponom od 3,125 odsto i stopom prinosa od 3,375 odsto, ostvareno je po stopi koja je značajno viša čak i u odnosu na emisiju desetogodišnje obveznice emitovane u novembru prošle godine (1,5 odsto i 1,25 odsto respektivno), kaže za Biznis.rs finansijski analitičar “M&V Investments” Andrija Sofijanić.

Ostvareno pogoršanje u uslovima za međunarodno zaduživanje bilo je i očekivano, usled rasta rizika zbog globalne pandemije virusa”, navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, dati rast u zahtevanoj stopi prinosa od strane investitora sasvim je realan, naročito ako se ima u vidu da Srbija nije članica EU, niti Evropska centralna banka ima obavezu da otkupljuje naše obveznice, za razliku od obveznica država članica EU, koje ostvaruju znatno niže stope prinosa u odnosu na našu evroobveznicu.

“Uslovi za buduće zaduživanje na međunarodnom tržištu će zavisiti od kombinovanog uticaja spoljnih i unutrašnjih faktora, odnosno od ekspanzivnosti monetarnih politika FED i ECB, kao i od fiskalne i monetarne politike NBS, ali i od toga da li će se desiti drugi krug širenja virusa i potencijalnog vraćanja restriktivnih mera i samim tim uslovljenog pada privredne aktivnosti”, kaže Sofijanić.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.