Fabrika aviona apelovala na EU

Airbus ne može bez ruskog titanijuma

NovacSvetVesti

13.4.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Airbus ne može bez ruskog titanijuma Airbus ne može bez ruskog titanijuma
Kompanija Airbus pozvala je Evropsku uniju da ne blokira uvoz titanijuma iz Rusije, navodeći da bi sankcije na izvoz tog strateškog metala oštetile vazduhoplovstvo,... Airbus ne može bez ruskog titanijuma

Kompanija Airbus pozvala je Evropsku uniju da ne blokira uvoz titanijuma iz Rusije, navodeći da bi sankcije na izvoz tog strateškog metala oštetile vazduhoplovstvo, dok bi jedva naškodile ruskoj ekonomiji.

Proširivanje sankcija na titanijum, koji se koristi u proizvodnji aviona i mlaznih motora „ne bi bilo prikladno“, ocenjeno je u utorak na godišnjem sastanku akcionara kompanije Airbus, prenosi Reuters. Dan ranije EU je saopštila da razmatra nove sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija je najveći proizvođač titanijuma, strateškog metala za avioindustriju, koji se ceni zbog svoje snage u odnosu na težinu. Istovremeno Airbus je istakao da primenjuje i da će nastaviti da primenjuje antiruske sankcije u potpunosti.

„Sankcije protiv ruskog titanijuma teško da bi naškodile Rusiji, jer on doprinosi mali deo tamošnjih izvoznih prihoda, ali bi masovno oštetile čitavu vazduhoplovnu industriju širom Evrope“, saopštila je kompanija Airbus.

Kompanija je prošlog meseca navela da „direktno nabavlja titanijum iz Rusije, kao i iz drugih zemalja“. Airbus sada ističe da ubrzava potragu za neruskim zalihama titanijuma na duži rok, potvrđujući da se za oko polovinu svojih potreba za titanijumom oslanja na Rusiju. Američki Boeing saopštio je prošlog meseca da je obustavio kupovinu ruskog titanijuma.

  • MIŠKOVIĆ

    13.4.2022 #1 Author

    ovo je ključ zašto Amerika igra dvostruku igru ne mogu jedni bez drugih sto se tiče ekonomije a dozvoljavaju da stradaju nedužni ljudi
    sukob utiče na ceo svet. svi plaćamo visoku cenu

    Odgovori

    • GINKO

      13.4.2022 #2 Author

      Pa naravno uvek ide jedan u klin drugi u ploču…

      Odgovori

  • GOCA BG

    13.4.2022 #3 Author

    Kako svesno unistavaju ekonomiju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...