Nove letelice će smanjiti emisiju ugljen-dioksida

Quantas menja flotu Boeing-ovih aviona za Airbus

BiznisPoslovanjeSvetTurizamU fokusuVesti

16.12.2021 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Quantas menja flotu Boeing-ovih aviona za Airbus Quantas menja flotu Boeing-ovih aviona za Airbus
Australijska avio-kompanija Quantas saopštila je da će svoju flotu aviona marke Boing zameniti Airbus avionima, najpre kupovinom 40, a kasnije je moguće još 94... Quantas menja flotu Boeing-ovih aviona za Airbus

Australijska avio-kompanija Quantas saopštila je da će svoju flotu aviona marke Boing zameniti Airbus avionima, najpre kupovinom 40, a kasnije je moguće još 94 letelice. Analitičari ovu odluku karakterišu kao veliku pobedu za evropskog proizvođača aviona i udarac njegovom najvećem rivalu sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija Quantas je takođe saopštila da očekuje gubitak od više od 1,1 milijarde australijskih dolara u prvoj polovini godine, zbog toga što je teško pogođena restriktrivnim merama u borbi sa korona virusom.

Izvršni direktor kompanije Alan Džojs (Alan Joyce) rekao je da je 2021. godina bila jedna od najgorih, prenosi Reuters.

„Većina država je imala zatvorene granice, a većina Australijanaca je bila u izolaciji. Na domaćem planu, naši kapaciteti su pali na oko 30 odsto nivoa koji smo imali pre pandemije korona virusa“, rekao je on, dodajući da sposobnost oporavka poboljšava smanjena baza troškova.

Kompanija je takođe saopštila da je povećala svoj budžet prodajom zemljišta u blizini aerodroma u Sidneju za 574 miliona dolara.

U saopštenju se takođe navodi da je interesovanje za letove smanjeno u novembru, usled pojave omikron soja korona virusa, ali da je situacija sada počela da se oporavlja, a uz to se očekuje da će se konkurencija na domaćem tržištu letova intenzivirati sredinom sledeće godine kada budu otvorene granice, prenosi Reuters.

Inače, plan o kupovini aviona zavisi od saglasnosti Izvršnog odbora koji će svoj sud doneti do juna sledeće godine, nakon detaljnih razgovora sa pilotima, a isporuke novih aviona trebalo bi da počnu sredinom 2023. godine i da se nastave tokom 10 godina.

Kao još jedan od benefita zamene flote, kompanija je istakla da će novi avioni smanjiti emisiju ugljen-dioksida.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...