Airbus predstavio novu električnu letelicu

CityAirbus počinje da leti 2023. godine

BiznisSvetVesti

24.9.2021 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

CityAirbus počinje da leti 2023. godine CityAirbus počinje da leti 2023. godine
Kompanija Airbus predstavila je novu potpuno električnu letelicu CityAirbus, koja ima mogućnosti vertikalnog poletanja i sletanja i razvija se od 2015. godine. Letelica je... CityAirbus počinje da leti 2023. godine

Kompanija Airbus predstavila je novu potpuno električnu letelicu CityAirbus, koja ima mogućnosti vertikalnog poletanja i sletanja i razvija se od 2015. godine.

Letelica je zamišljena za personalnu upotrebu, a primarni cilj je da se izbegne saobraćaj na tlu. Njen izgled mogao bi se opisati kao futuristički helikopter, prenosi Tanjug.

CityAirbus razvija Airbusovo odeljenje za helikoptere, a kompanija je već obavila 242 testa na tlu i u letu, kao i 1.000 pređenih kilometara s prethodnom verzijom.

Nova letelica poseduje fiksna krila i rep u obliku slova V, a pokreće je osam propelera.

Specifikacije nisu otkrivene, ali zna se da nova letelica nudi dovoljno mesta za četiri osobe, njen domet će iznositi oko 80 kilometara, a maksimalna brzina 120 kilometara na sat, prenosi Business Insider.

Emisija gasova će biti jednaka nuli, a letilica može da kontroliše i buku.

Iz Airbusa tvrde da će biti ispod 65 decibela tokom leta, odnosno ispod 70 decibela tokom sletanja, što je manje u odnosu na standardni usisivač.

Prvi let se očekuje 2023. godine, a dobijanje sertifikata 2025. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...